Predsjednica RH neće na Opću skupštinu UN-a, nego ide kod Vladimira Putina

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović neće s premijerom Plenkovićem ići u New York na Opću skupštinu UN-a, doznaje N1 od visokog izvora iz Ureda predsjednice.

Kako doznaje N1, predsjedničin fokus u idućem razdoblju stavljen je na odnose s BiH i Srbijom, a postoji mogućnost i dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj koji mora biti sadržajan, a ne protokolaran.

Nakon toga Grabar Kitarović odlazi u delikatan državni posjet Rusiji.
S obzirom da Rusija prema Hrvatskoj ima dvoznačan stav jer smo članica EU i NATO-a, visoki izvor iz Ureda nam otkriva kako ćemo i dalje podržavati ulazak nama susjednih zemalja u te organizacije kao i Ukrajinu, ali da se bez Rusije danas ne može.
Zbog navedenih aktivnosti Predsjednica ipak neće, kako je bilo planirano, ići u New York na Opću skupštinu UN-a, otkriva nam visoki izvor, nego će to prepustiti premijeru Plenkoviću, a ona će SAD posjetiti nakon puta u Rusiju i razgovora s Putinom.

Visoki izvor blizak predsjednici otkriva i kakav je stav prema BiH.
Naglašava da neće komentirati posljednje izjave Bakira Izetbegovića, ali ističe kako se islamizacija doživljava kao problem.

”Fokus u odnosima s BiH će biti na političkim reformama i na izmjeni izbornog zakona”, otkriva naš izvor i dodaje kako se na europskoj BiH mora inzistirati.
Ističe kako je u BiH u ovom trenutku prisutno 5.000 salafista, a kad im se pribroje i sljedbenici taj broj raste na 10.000 ljudi koji imaju ”vrlo radikalne retorike i namjere”.

Visoki izvor iz Ureda predsjednice je otkrio za N1 kako je i Glavni tajnik UN-a António Guterres telefonski razgovarao s Grabar Kitarović i izrazio zabrinutost stanjem u BiH te da ju je upitao može li se po tom pitanju što učiniti.

Facebook Komentari