Najteži dio tek predstoji – nagodba o starim potraživanjima

I dok tempo isplate dugovanja prema svim dobavljačima Agrokora ide svojim tempom, najteži dio tek predstoji: dogovor o nagodbi starih potraživanja. Predstavnica dobavljača Marica Vidaković za N1 je izjavila kako ne dolazi u obzir da se odreknu 60 posto duga. Istodobno komplicira se situacija s Agrokorovim tvrtkama u Srbiji.

Malim dobavljačima Agrokora, a među njima su brojni OPG-ovi, već je isplaćen stopostotni iznos njihovih potraživanja. Sad su na redu srednji i veliki dobavljači. Naravno, oni se ne mogu nadati da će im biti vraćeni svi dugovi. U ovom trenutku, sretni su što im je odobreno 40 posto.

Očekuju da će u konačnoj nagodbi za njih biti određena osjetno manja stopa otpisa nego za financijske kreditore. A suočeni s velikim otpisom te mogućnošću gubitka polica za svoje proizvode, veći među njima itekako su zainteresirani dio potraživanja pretvoriti u udjele u Konzumu.

Imaju razloga biti zadovoljni, jer ih je lex Agrokor snažno gurnuo u prvi isplatni red. Da nije bilo lexa, mnogi od njih u suprotnom bi do sada već bili potonuli. No, te rečenice kojima se hvali Vlada izvor su i stalnih kritika dijela ekonomista, poslovnjaka i pravnika.

“Agrokor i izvanredna uprava ponekad se ponašaju kao da je njihova briga sudbina Kraša ili Podravke. Izvanredna uprava je zadužena riješiti interese vjerovnika u čijem je Agrokor de facto vlasništvu, što će biti s Podravkom i Krašem, to nije njihov problem. Dakle, same te rečenice govore da smo mi negdje pogriješili u razumijevanju izvanredne uprave i cijelog predstečajnog postupka u Agrokoru”, smatra Goranko Fižulić.

Ili bi možda bilo točnije reći da su ga u Vladi itekako dobro razumjeli, pa su zato i napisali posve novi stečajni zakon samo za Agrokor. Slovenski sud priznao je lex Agrokor, dok je Privredni sud u Beogradu za sada donosi odluke u korist Sberbanka, a jučer je i odbacio lex Agrokor kao relevantan za Agrokorove tvrtke u Srbiji.

“Za razliku od slovenskog pravosuđa, srbijansko još nije usklađeno s europskom stečevinom, tako da su negativna iznenađenja i dalje moguća. Agrokorov pravni tim priznaje postojanje pravnog rizika da će se Sberbank naplatiti ovršujući Agrokorove imovine u Srbiji, ali smatraju da je takva taktika na dugačkom štapu te da to u ovom trenutku nije realno očekivati”, rekla je srpska premijerka Ana Brnabić, piše Ivan Hrstić, N1.

Facebook Komentari