Manijak u Splitu pokušava zračnom puškom ubiti kućne ljubimce, ima teško ozlijeđenih, policija ga traži

Ogroman šok doživjela je naša sugrađanka kada je shvatila da je Micu, njenog jednogodišnjeg mačka, netko pogodio zračnom puškom u glavu početkom ovoga tjedna, piše Slobodna Dalmacija.

Kućni ljubimac na sreću je preživio, no malo ga je dijelilo od sigurne smrti kada je u vlastitom ograđenom dvorištu u Hercegovačkoj ulici, upucan u kasnim noćnim satima.

Vlasnica ga je pronašla sklupčanog u stanu u svom kutku, krvavog s rupom u glavi, natečenog oka kako cvili i plače. Prva pomisao joj je bila da se možda ozlijedio u igri s njenim psima, no rengenska snimka je otkrila komad metka zabijenog u lubanji iznad lijevog oka. Trenutno je pod terapijom jer mu je to oko oštećeno te je pitanje hoće li ga se moći spasiti.

– Od straha ne želim puštati svoje ljubimce u dvor kad nisam kod kuće jer bi se mogao vratiti psihopat koji je pucao. Mico boravi u mom dvoru ili kod susjeda jer se voli igrati s njegovim psom. Vanka ide isključivo sa mnom u šetnju kada vodim pse, jer se i on ponaša kao mali pas – opisuje nam šokirana vlasnica kastriranog mačka koji se oporavlja kod kuće, zabrinuta i za sigurnost djece u tom kvartu, a ističe kako baš pokraj nje živi obitelj s dvoje male djece.

Logično je postaviti pitanje – ako je osoba to sposobna napraviti nedužnoj životinji, je li samo pitanje vremena kada će to isto napraviti i ljudskom biću? Vlasnica kućnog mačka je sve prijavila policiji koja nam je potvrdila da provodi kriminalističko istraživanje budući da se radi o kaznenom djelu za koje je zapriječena zatvorska kazna u trajanju do jedne tj. dvije godine. No, posebno je zabrinjavajuće što to, prema svemu sudeći, nije izolirani slučaj u tom kvartu jer su se na društvenim mrežama počeli javljati i drugi ljubitelji životinja čije je ljubimce u radijusu od kilometra od tog nemilog događaja, neki manijak također pokušao ubiti zračnom puškom.

– Nitko se više ne osjeća sigurno, to je ono najgore. Pozivamo naše sugrađane da dojave ako znaju tko bi mogao biti taj luđak – moli naša sugovornica koja nas je uputila da kontaktiramo i dr.Maria Gavranovića, doktora veterine iz prakse “Vet Vision“, koji liječi ozlijeđenog mačka. Zgrozilo nas je saznanje da se s takvim slučajevima redovito susreće i da je riječ o pravoj pošasti.

Spašavanje oka

– U prosjeku jednom ili dvaput mjesečno mi dolaze mace na koje se pucalo iz zračne puške, a računajte kako u gradu imate još šest ili sedam ambulanti i ne dođe sve kod mene. More je takvih slučajeva kada se mačka snimala zbog nekog drugog zdravstvenog razloga, a onda vidimo da ima pet, šest metaka u trbuhu, glavi i grudima – kazao je veterinar te dodao kako je nevjerojatno što sve može smisliti bolesni ljudski um.

– Tu su i udarci, nabijanje nogom, paljenje, trovanje, svega tu ima s čime se susrećemo. Moja je struka i dužnost spasiti mace koje su ozlijeđene, a smatram da uzrok zbog kojih to nastaje zaista spada u domenu psihijatrije. Ne mogu zamisliti da netko primjerice smišljeno stoji i vreba na balkonu ili prozoru kako bi naudio životinji – istaknuo je dr. Gavranović te nam otkrio kako je sada prioritet spasiti oko našeg mačjeg junaka i da tek predstoji odluka hoće li se ići u operaciju kojom bi se uklonio metak jer time ponekad može nastati veća šteta, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari