Legendarni Ante Mrvica otišao u mirovinu, naslijedit će ga govorni aparat

Ante Mrvica, koordinator Jadrolinije u splitskoj luci, u četvrtak je otišao u mirovinu. Posljednji trajekt u njegovoj službi s njim je ispratila splitska ekipa Nove TV.

Umjesto nezamjenjivog Ante putnicima će pomagati govorni automat. Mrvica je, kažu, i u podne i u ponoć znao sve o stanju na otocima i u luci.

Gužve, jugo, bura, zaustavljeni katamarani. Ako nitko ne zna stanje na moru, zovi Antu. ”Iskustvo, jer kad ja utuvim nešto u ovu tikvu, to je to”, kaže Mrvica.

U 45 godina staža, više od 27 godina u splitskoj luci, 17 po svim svjetskim morima. ”Ja sam rekao ovom jednome: ‘Božo, ako počnu pucati, skači u more, ako nas ne pojedu morski psi ili nas ne ubiju u moru”’, jedna je od anegdota koje je ispričao.

Svi mi kojima posao ovisi o brzini i ukrcaju u brod u zadnji tren znamo što znači imati u mobitelu broj Ante Mrvice, a njegov lik u luci prepoznaju i mnogi drugi.

Prevozili su i trudnice pred porode, i ranjene, preko Ante se molilo zadnje mjesto na trajektu, a uz sve to, da vozni red ne kasni. I nikada bez volje.

”Naizust, on se probudi po noći, izrecitira sve što ti treba, ti mu zahvališ, on se okrene na drugu stranu i nastavi spavati”, kaže Mrvičin kolega Brboleža.

Supruga i kći navikle su da mu mobitel uvijek zvoni. Kolege na oproštaju kažu da bez Ante neće biti isto. Ovaj doktor nauka u mirovini predavat će mladim pomorcima na fakultetima u Splitu i Zadru. I uživati na rodnom otoku Žirju kod Šibenika.

”Nisam neki ribič, ali sam uporan. Znam ići po cijelu noć na lignje”, kaže Mrvica. U četvrtak oko 15 sati, sa zadnjim minutama i zadnjim trajektom, morskom vuku stisnulo se u grlu.

”Ima emocija, ali to je tako, otići će ovaj trajekt, doći će drugi, tako je to…”, kaže Mrvica.

Šjor Ante, čujemo se još, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari