Sa 29 za, 20 protiv i jednim suzdržanim u 0:42 zagrebačka skupština preimenovala je Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske

Na sjednici zagrebačke Gradske skupština, koja je počela ujutro u 9 sati, do večeras u 20 sati odrađeno je 7 točaka dnevnog reda o kojima se opširno i dugotrajno raspravljalo. Sa 29 za, 20 protiv i jednim suzdržanim u 0:42 zagrebačka skupština preimenovala je Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Od predviđenih 27 točaka, ona koja je izazvala najviše zanimanja javnosti – preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, je 14. po redu i rasprava o njoj očekuje se u kasnim noćnim satima.

Nije prihvaćen prijedlog o odgodi preimenovanja Trga maršala Tita

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba nije prihvaćen prijedlog Sandre Švaljek da se odgodi točka dnevnog reda o preimenovanju Trga maršala Tita.

Mediji su uoči sjednice Skupštine prenosili da bi ta točka dnevnog reda mogla biti odgođena.

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako ne zna o tome. Zlatko Hasanbegović je pak kazao da nije čuo o odgađanju točke o preimenovanju Trgu, ali da bi sjednica bila gotova ako do toga dođe, javlja HRT.

Rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita započela je čitanjem obrazloženja. Zlatko Hasanbegović je pročitao zaključke Odbora za imenovanje naselja, trgova i ulica o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

– Pojam Trg Republike Hrvatske uvršten je u fond imena za imenovanje naselja, trgova i ulica, a Odbor je zatražio mišljenje svih Vijeća gradskih četvrti. Time je na neki način posredno privedena neka vrsta referenduma mišljenja građana Zagreba o ovoj odluci. Mišljenje je dostavilo devet vijeća, a pozitivno se izrazilo četvero vijeća, dva su se vijeća izrazila negativno, a tri su samo usvojili prijedlog i nisu imali primjedbi, rekao je Hasanbegović te dodao da će se skinute ploče darovati Povijesnom muzeju.

– Ivan Čelić u ime kluba zastupnika HDZ-a rekao je da se ta stranka zalagala za promjenu imena Trga.

– Tito je imao zasluga jer je odgovoran za zločine i masovna smaknuća u poratnom razdoblju. S razlogom je došao na ljestvicu najvećih svjetskih zločinaca. Sabor je 2006. godine osudio zločine totalitarnog komunisitičkog režima. Moram izraziti čuđenje da borci za ljudska prava brane Tita sa sovjetskim i socijalističkim zastavama. Taj je paradoks moguć samo u zemlji koja se zove Hrvatska. Obećavam da više neću sudjelovati u raspravama o partizanima i ustašama, želim se okrenuti budućnosti, rekao je Ivan Čelić.

Zastupnici oporbe su naglasili kako je upravo zahvaljujući Titu Hrvatska na kraju Drugog svjetskog rata dovedena na stranu pobjednika.

Rajko Ostojić, SDP:

– Tito je poveo Hrvatsku u brobu protiv fašizma. U Hrvatskoj imamo niz gospodarskih problema, a mi o ovome raspravljamo. Sada je pitanje kojem će sljedećem Hrvatu Hasanbegović uzeti ulicu. Budite frajeri pa se odrecite njegove ostavštine. neka Rijeka bude Fiume, rekao je Ostojić i citirao Franklina Delana Roosevelta, Winstona Churchilla i generala Georgea Pattona koji su pohvalno govorili o Titu.

– Gospodine gradonačelniče, imate još priliku ostati gradonačelnik. Ako ova odluka prođe, Hasanbegović će biti stvarni gradonačelnik, zaključio je Ostojić.

Darinko Kosor je replicirao Ostojiću. – Recimo pravu istinu. Gradonačelnik je taj koji predlaže promjenu imena, rekao je.

Tomislav Jonjić iz Nezavisnih za Hrvatsku naglasio je kako je većina onoga što su u Skupštini o Titu u posljednje vrijeme govorili oni koji traže ostanak imena trga išlo u smjeru priče ‘Kako je Mića spasio vlak’ koja se prije 40 godina čitala prvoškolcima.

– Prilično je izvjesno da ćemo Trg ukloniti. Onima koji kukaju zbog te promjene predlažem da naprave Kuću terora poput one u Budimpešti. Možda da imamo Muzej terora komunističkih zločina koji će nositi Titovo ime, rekao je Jonjić.

Krenula je pojedinačna rasprava. Za govor se prijavilo 15 govornika iz redova oporbe. Vijećnici iz redova Nezavisnih za Hrvatsku napustili su Vijećnicu kada je za govornicu stao Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš, zatim su to učinili i HDZ-ovci. Nakon toga to su učinili i SDP-ovci pa kako više nije bilo kvoruma, predsjednik skupštine Andrija Mikulić odredio je stanku od 10 minuta.

“Mi zastupnici izabrani smo ovdje da radimo nešto društveno korisno. Pustimo povijest da bude povijest”, poručila je zastupnica u Gradskoj skupštini.

Mate Kapović upozorio je na političke elite i fontanske dealove, nakon čega ga je predsjednik skupštine, Andrija Mikulić, upozorio.

“Nećemo se natjecati koja ćemo imena tražiti da se vrate. Ako želite podjelu, imat ćete podjelu. Ovakva većina ne može preživjeti”, poručila je Rada Borić iz Nove ljevice.

“Samo da upozorim, ima još 8 prijavljenih za raspravu. Plus još završne riječi…”, kazao je Mikulić, nagovještavajući da kraja raspravi još nema na vidiku.

Kazališni glumac Marko Torjanac rekao je da neće kukati zbog Tita, nego zbog ponovne afirmacije NDH uzrokovane promjenom imena Trga. “Maknuti taj simbol, borbe protiv fašizma i NDH, Hrvatsku će još dublje baciti u rasizam, seksizam i govor mržnje, što je u proteklih par godina i ovako uzelo maha”, dodao je Torjanac.

Riječ je dobio zastupnik Kordić.

“Možda je jedino Davor Šuker u svijetu prepoznat kao Tito. Jedini predstavnik hrvatskog naroda o kojima svjetski državnici imaju pozitivno mišljenje, a mi se njega odričemo. Maršal je najistaknutiji predstavnik hrvatskog naroda. Trg Republike smo preimenovali u Trg bana Jelačića. Sad Trg maršala preimenujemo u Trg Republike”, rekao je.

“Hasanbegoviću, čestitam, postali ste gradonačelnik, ako ova odluka prođe”, poručio je Rajko Ostojić.

“Ovo je istinski povijesni trenutak, a tako će ga ocjenjivati i budući naraštaji, lišeni iracionalne titolatrije. Poštovana gospodo, siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove teme i ove točke dnevnoga reda posljednje što ste imali za reći u ovom časnom domu u obranu jugoslavenskoga komunističkog diktatora zvanoga Tito. Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titotistička većina. Gospodine Tomaševiću, za naš naraštaj, to vam jamčim, ova priča je zauvijek završena. Ova odluka koju trebamo usvojiti malena je i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora. Ova odluka je skupštinski epilog četvrtstoljetnoga građanskog napora. Hvala svima koji su tome doprinosili, od 1990. do danas. Da, gospodine Ostojiću, ispunili smo ne samo svoj program”, rekao je Hasanbegović u svom govoru.

Određena je nova petnaestominutna stanka, jer zastupnicima “nije jasno o čemu se raspravljalo”.

Sjednica je nastavljena. Kako javlja Dnevnik.hr, SDP-ov zastupnik Zvane Brumnić rekao je da je ‘žalosno što će ova Skupština izglasati ovaj prijedlog i time se odreći antifašizma, što je zločin sam po sebi’.

“Bez patetike, nije ovo nikakva povijesna večer. Vi je hoćete napraviti povijesnom, ja ne. Samo telegrafski, 26. 6. sam održao pressicu ispred glazbene akademije. 10.7. sam to uputio odboru za izbor i imenovanja. Ja, ako treba netko to prepisati, drage volje to dajem. Nema veze. U politici je timing ključan. Pitanje timinga je ključni trenutak. Nitko ovdje ne želi umanjiti važnost maršala Tita od ’41. do ’45. Zna se gdje je bila Hrvatska, gdje je bio Tito, kako je završio Drugi svjetski rat”, rekao je zagrabački gradonačelnik Milan Bandić.

“Ostojiću, nemoj biti zaljubljen u mene. Canjuga je bio zaljubljen u mene, ti si ga sada zamijenio”, rekao je Bandić Ostojiću. “Je l’ misliš da ću ja sutra umrijeti? Reci mi gdje nabavljaš lijekove, da ih ja tamo ne bih nabavio”, rekao je.

Pozivam pripadnike HOS-a, da maknu tu ploču iz Jasenovca. Pozivam Vladu da maknu sva obilježja koja slave totalitarne režime bez obzira o kome se radilo. Nemojmo biti zarobljenici prošlosti, nego se okrenimo budućnosti”, rekao je Bandić.

Facebook Komentari