Kolakušić smislio pitanje za referendum o porezu na nekretnine: Ponovno će u Hrvatskoj živjeti Bezemljaši, odnosno kmetovi

“Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba: Članak 51. stavak 3. Vlasništvo nekretnine ne može biti predmet oporezivanja. ZA, PROTIV”, referendumsko je pitanje koje je osmislio sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić.

Naime, kako je za Index rekao Kolakušić, više mu se građanskih inicijativa obratilo za pomoć oko formulacije referendumskog pitanja vezano za Porez na nekretnine te je pristao pomoći.

Ide se na stvaranje bezemljaša – kmetova

Na Facebook stranici “Građani za Mislava Kolakušića” stoji kako je referendum u pripremi, no nije baš jasno tko bi ga trebao i organizirati.

“Ustavna zabrana oporezivanja nekretnina jedini je način da se onemogući oporezivanje građana jer dok god je Hrvatska druga najsiromašnija država u EU, porez na nekretnine nema nikakvo opravdanje”, objavila je ta stranica koja podupire suca Kolakušića.

Zanimljivo je kako dio ustavnih stručnjaka tvrdi kako nije moguće raspisati referendum oko poreza na nekretnine, no sudac Trgovačkog suda misli suprotno.

Sam Kolakušić priznaje da je dobio upit te dodaje da on osobno nije uključen u organizaciju referenduma.

“Iako nisam uključen u organizaciju referenduma, pitanje poreza na nekretnine jedno je od najvažnijih pitanja sadašnjosti i budućnosti hrvatskih građana”, kaže Kolakušić za Index dodajući da će siromašni građani vrlo brzo biti isključeni od vlasništva i ponovno će u Hrvatskoj živjeti “Bezemljaši”, odnosno kmetovi.

Trećina Hrvata su siromašni

“U kategoriju siromašnih po većini kriterija pripada barem trećina građana. Pitanje poreza na nekretnine je trenutak oko kojeg se trebaju okupiti svi građani, udruge civilnog društva i sve političke opcije, što ne bi trebao biti problem s obzirom na to da su sve opcije u različitim ne tako davnim vremenima bile protiv tog, u Hrvatskoj protuprirodnog nameta”, objašnjava Kolakušić dodajući da je vlasništvo nekretnina kod nas pitanje običaja i nasljeđivanja, a ne izvora prihoda kao u SAD-u, Njemačkoj, Švicarskoj itd.

Kolakušić smatra da je pravi trenutak da hrvatski građani počnu primjenjivati demokraciju i njezine institute, ako želimo živjeti u slobodnom društvu.

Vrijeme je za demokratsku inicijativu

“Ako ipak građani misle da možda nije trenutak za demokratsku inicijativu, onda se ne bi trebali žaliti na neko buduće uvođenje Poreza na udahnuti zrak prema potrošnji, nakon što nam ugrade razdjelnike o našem trošku”, kaže Kolakušić na kraju.

Podsjetimo da je krajem prošle godine usvojena je Marićeva “porezna reforma” u sklopu koje je, kao dio Zakona o lokalnim porezima, uveden porez na nekretnine s kojim se trebalo krenuti 1. siječnja 2018. godine.

Ovaj porez, kojim bi bio obuhvaćen veliki broj građana, donesen je bez ikakve javne rasprave, prepun je nelogičnosti, a državna administracija očito nije spremna na njegovo uvođenje. Iako bi državna administracija trebala imati podatke o imovini građana (npr. Porezna uprava), gradovi i općine morale su slati formulare i žicati građane da im pošalju podatke o svojim nekretninama.

Odgodili primjenu poreza

Nakon žustre rasprave u javnom prostoru ovog ljeta oko već prihvaćenog poreza na nekretnine, premijer Andrej Plenković donio je odluku o odgodi primjene tog poreza. Odgodu je objasnio posljedicom političke procjene prema kojoj je nužno vidjeti koje su posljedice tog poreza važnog za jedinice lokalne i područne samouprave kao nenamjenski prihod.

Naglasimo i kako su gradovi i općine već započele prikupljanje podataka o nekretninama.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako porez na nekretnine nije novi namet nego novi zakonski oblik koji integrira tri postojeća nameta u jedan, a najavio je i niz javnih panela na kojima će se sve argumentirano objasniti.

S druge strane Udruga poreznih obveznika Lipa zahtijeva od Vlade RH da, slijedom najave Predsjednika vlade RH o odgodi primjene poreza na nekretnine, građane na jasan i nedvosmislen način obavijesti trebaju li ili ne popunjavati obrasce/upitnike za porez na nekretnine koje ovih dana dobivaju, ili su dobili, na kućne adrese od strane jedinica lokalne samouprave, piše Index.

Ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić, kao i Mato Palić, tvrdi da ništa od referenduma protiv poreza na nekretnine

Facebook Komentari