Evo što Bruna Esih kaže o preimenovanju Trga maršala Tita i spomeniku HOS-ovcima u Jasenovcu

Predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih uvjerena je da će inicijativa za promjenu imena Trga maršala Tita – proći.

”Danas ne očekujemo ništa neočekivano. Svi su preduvjeti da bi do preimenovanja došlo već ispunjeni kada smo dobili jamstva u obliku 26 potpisa gradskih zastupnika. Ako ljudi drže do svog imena i riječi ništa loše se ne bi trebalo dogoditi”, kazala je Bruna Esih.

Upitana je li ju strah što Bandić navodno vrbuje neke zastupnike SDP-a kako bi mogao složiti novu većinu u skupštini bez njezine stranke Esih odgovara: ”Ne, nije nas strah. Neovisne ne treba biti strah. Ušli smo s jasnom misijom u politički život Zagreba i Hrvatske. Nema ništa loše što Bandić pokušava dobiti što veći broj zastupnika kako bi on bio siguran da će njegovi prijedlozi proći. Zasad ne smatram da bi iza toga trebale stajati bilo kakve teorije zavjere, a Neovisni će se znati postaviti u bilo kojoj situaciji i mislim da niti u jednoj ne možemo biti gubitnici”.

Esih smatra kako je pitanje uklanjanja naziva Trga maršala Tita bitno za sve građane Hrvatske.

”To je važno nacionalno pitanje i nadam se da će i drugi gradovi postupiti ovako kako će se vjerujem i ovdje dogoditi. Mi smo u 21. stoljeću, građane ne bi trebala zabrinjavati ova inicijativa. Više bi ih trebao zanimati nastup Josipovića i Mesića koji su oba bivši predsjednici, a koji sjede ispod zvijezde i Titove slike, i govore o regresiji hrvatskog društva. Morali bi se zamisliti zašto imaju potrebu sjediti pod totalitarnim simbolima. Mi smo za ukidanje svakog oblika totalitrizma pa tako i komunizma”, kazala je.

Ipak, za ploču HOS-a na kojoj se nalazi poklič ‘Za dom spremni’ ima drugačije mišljenje.

”Moramo paziti u kojem kontekstu razgovaramo. Kada se govori o HOS-u moramo imati na umu vrijeme u kojem se to događalo. Oni su poginuli u Jasenovcu. To je zasad legalan natpis kao što je to legalna postrojba”, rekla je, prenosi N1.

Facebook Komentari