Vlada će bez posebnog zakona maknuti Za dom spremni s HOS-ove ploče, pišu mediji

Vlada za zamjenu spomen-ploče jedanaestorici poginulih branitelja, pripadnika HOS-a, koja je koncem prošle godine podignuta u Jasenovcu, neće čekati donošenje posebnih zakona nego će se zamjena ploče obaviti u skoro vrijeme i to na temelju postojećih zakona, Ustava, sudske prakse i odluka Ustavnog suda, piše Jutarnji list.

Spomen-obilježje poginulim braniteljima će ostati, ali na ploči neće biti ustaški pozdrav “Za dom spremni” koji je sada “krasi” kao sastavni dio amblema Udruge branitelja HOS-a, piše Jutarnji list. Tu informaciju jučer je Jutarnjem prenio visokopozicionirani HDZ-ovac, blizak suradnik premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

– Za rješavanje ovoga problema ne može se čekati donošenje novog zakona, tim prije što se oko sporne ploče stalno podižu političke tenzije, a naši koalicijski partneri dovode u vrlo neugodnu situaciju – kazao je sugovornik Jutarnjeg. Nije mogao govoriti o detaljima budući da su se oko zakonskog uporišta na temelju kojega će se zamijeniti ploča u Jasenovcu jučer vodile konzultacije u Vladi i stranačkom vrhu. Kazao je samo da će rješenje biti na tragu izjave koju je premijer Plenković dao Jutarnjem listu, kazavši da će se naći zakonit način za promjenu ploče.

Konačni stav koji će Vlada zauzeti po pitanju isticanja simbola i pozdrava fašističkog režima zasigurno će biti uklopljen u odgovor Vlade na interpelaciju SDP-ovih saborskih zastupnika upućenu još u travnju. Na interpelaciju je već trebalo dati odgovor, no odgodila ga je kriza Vlade, odnosno raspad koalicije HDZ-a i Mosta, a na to su se nadovezali lokalni izbori, potom formiranje nove vladajuće koalicije između HDZ-a i HNS-a, da bi nastupila ljetna stanka u radu Sabora.

Na potezu Kuščević

Za pripremu odgovora na interpelaciju zaduženo je Ministarstvo uprave koje je u vrijeme kada je podnesena bilo u kvoti Mosta, a nakon rekonstrukcije Vlade ga je preuzeo HDZ-ov Lovro Kuščević. Kao ministar uprave Kuščević treba ponuditi odgovor na osnovno pitanje iz kojega izvire problem i radi kojeg Vlada (barem su tako tvrdili) nije odmah uklonila ploču u Jasenovcu. Riječ je o Zakonu o udrugama koji ne zabranjuje da se u grbovima i nazivima udruga koriste simboli i pokliči fašističkih režima, a različita tijela javne uprave po svojem su ih nahođenju dopuštala ili zabranjivala. Jedinstvenu praksu po tome pitanju nisu zauzeli ni sudovi. Ministar Kuščević sve bi to trebao razmotriti i prema Vladi iznjedriti stav koji u odnosu na upotrebu fašističkih obilježja zauzimaju tijela javne uprave.

Pored toga treba prikupiti zakonska rješenja i praksu ostalih resora koji imaju veze s ovom temom, a to se prvenstveno odnosi na MUP i Ministarstvo pravosuđa. Unatoč manjkavim zakonima i neujednačenoj praksi sudova, policija reagira na isticanje fašističkih simbola. Polaze od Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Kaznenog zakona koji sankcionira javno poticanje na nasilje i mržnju. Jedan od poznatijih slučajeva u kojima je policija reagirala je iz 2015. godine.

Jednostavno rješenje

Riječ je o spomeniku IX. bojni HOS-a na kojemu je bio napis “Za dom spremni”, a otkrio ga je bivši SDP-ov gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Policija nije uklanjala spomenik, nego napis s ustaškim pokličem. Da se nastavila takva praksa nedavno je posvjedočio bivši saborski zastupnik Dan Špicer.

– Danas sam koristeći MUP-ovu aplikaciju za e-prijave policiji prijavio ogroman kukasti križ iznad javnog parkinga kod Paromlina – sramotu za Zagreb i Hrvatsku. Uklonjen je u roku par sati od prijave. Čestitam na brzini i učinkovitosti – objavio je prije tjedan dana Špicer na svome Facebook profilu, a iz komentara na objavu se doznaje da policija promptno reagira i na druge slične prijave.

Desno krilo

Ispada da manjkavi zakoni i neujednačena sudska praksa postaju prepreka samo kada se isticanje fašističkih simbola prebaci na dnevno-politički teren kao što je to u slučaju ploče u Jasenovcu. Ona je najprije bila povod za sukob na relaciji vlast – oporba, onda je ušla u koalicijski sporazum HNS-a i HDZ-a (HNS je tražio njeno uklanjanje na što se HDZ obavezao, ali bez preciziranja roka u kojem će to učiniti), da bi sada desnom krilu HDZ-a poslužila kao sredstvo provokacije stranačkog šefa.

– Nekada je desno krilo HDZ-a imalo ulogu rješavanja ovakvih problema jer bi postizali dogovore s radikalnijim udrugama, a sada ono podiže tenzije – prokomentirao je visoki dužnosnik te stranke aktualnu situaciju u kojoj je ulje na vatru dolio i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, piše Jutarnji.

Brkić je kazao da ploču braniteljima HOS-a iz Jasenovca žele ukloniti oni koji nisu ni željeli Hrvatsku, a jučer je za Jutarnji pojasnio svoj stav.

– Niti HDZ, a ni ja osobno ne relativiziramo, niti veličamo simbole niti jednog totalitarnog režima i odavno smo ih osudili. To je već odavno svima jasno, kao što je jasno tko su ti koji u dnevno-političke svrhe izvlače ploče i simbole s ciljem stvaranja histerije i dizanja tenzija koji samo štete Hrvatskoj – rekao je Brkić, uz napomenu da su “svi oni koji Hrvatsku osjećaju svojom domovinom” shvatili što želi reći.

Đuro Glogoški: Premijer se prije odluke treba sastati s ljudima iz HOS-a

Nakon što je premijer Andrej Plenković za Jutarnji list izjavio kako će “naći zakonit način za zamjenu ploče u Jasenovcu”, za komentar ove izjave zamolili su Đuru Glogoškog, predsjednika Udruge 100-postotnih HRVI-a prve skupine, koji je u ponedjeljak podržao pripadnike HOS-a u njihovim zahtjevima da se ploča ne dira.

– Mislim da bi premijer prije svega, odnosno prije donošenja bilo kakve odluke, trebao pozvati na razgovor predstavnike pripadnika HOS-a i s njima razgovarati u cilju pronalaženja rješenja. Odluka ne smije biti jednostrana i treba razgovarati s ljudima koji su tu ploču postavili – rekao je Glogoški, piše Jutarnji.

U HDZ-u je proključalo, ako Plenković bude inzistirao na zakonskom micanju HOS-ovih spomenika, mogao bi ostati bez nekoliko ministara i saborskih zastupnika

Facebook Komentari