VIDEO Štromar: Ovo nije naš obračun s Dijanom Vican, od nje očekujemo završetak akcijskih planova

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati smatra da je za cijelu Hrvatsku i sve građane danas apsolutno najvažnija tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak, a ne salonske svađe i ideološke podjele na lijeve i desne. HNS želi ubrzati kurikularnu reformu, a pilot projekt treba krenuti u školskoj 2018./2019. godini, priopćili su iz te stranke.

Zbog toga je nužno što prije krenuti u izmjenu provedbenog dijela Strategije obrazovanja, a institucionalne aspekte Strategije ćemo reformirati s našim koalicijskim partnerom na dobrobit naše djece, na način da lideri institucija koje su odgovorne za provedbu Strategije (HAZU, Saborski odbor za znanost i obrazovanje, Rektorski zbor, triju nacionalnih vijeća iz područja obrazovanja, predstavnici studenata i učenika…) svojom pozicijom ulaze u Posebno stručno povjerenstvo, a ne da ih bira izvršna vlast.

„Želim pohvaliti izuzetno kvalitetan rad naše ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja je u manje od sto dana zajedno sa svojim timom napravila puno, te ima potpunu političku i institucionalnu podršku HNS-a za reformu obrazovanja i za provedbu pilot projekta kurikularne reforme koja počinje od iduće školske godine“, poručio je v.d. predsjednika HNS-a, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na konferenciji za medije u Središnjici HNS-a u Zagrebu.

„HNS kao stranka godinama govori o nužnoj obrazovnoj reformi, sada smo dobili povijesnu priliku za njezinu provedbu te ćemo omogućiti našoj ministrici koja je dokazala da je sposobna i stručna da provede kurikularnu reformu do kraja“, dodao je Štromar zaključivši da u fokusu politike danas mora biti obrazovanje.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić naglasio je da je reforma obrazovanja definirana u koalicijskom sporazumu, naglasivši da je riječ o interesu od nacionalne važnosti za Republiku Hrvatsku i sve građane naše zemlje. Podsjetio je da se mini obrazovna reforma već uvela u nekim HNS-ovim općinama i gradovima, što je dokaz da je ona moguća i na nacionalnoj razini.

„Mi smo se dogovorili s našim koalicijskim partnerom da želimo stabilnu državu i gospodarstvo, a kada imate političku i gospodarsku stabilnost tada ni nacionalna sigurnost ne može biti ugrožena“, zaključio je Batinić.

‘Gospođa Vican ima podršku premijera i ima zadatak izraditi akcijske planove što će ona i napraviti… Ima tu nekih problema, no to ćemo s partnerima riješiti sljedeći tjedan. Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije treba birati na drugačiji način nego sada, povjerenstvo treba institucionalizirati’, kazao je Štromar, prenosi N1.

‘Vrlo skoro predložit ćemo kompletno rješenje, u dogovoru s partnerima. Ovo nije naš obračun s Dijanom Vican, od nje očekujemo završetak akcijskih planova koji će biti dobra podloga za reformu obrazovanja’, kazao je Štromar, prenosi N1.

Facebook Komentari