Tehnika vlasti Angele Merkel: zauzmi oporbene teme

Angela Merkel jednostavno usvaja ključne teme oporbe i tako vodi vrlo uspješnu politiku – i to ne samo tijekom predizborne kampanje.

Zaokret: Odustajanje od nuklearne energije

„Kada vidim koliko se nuklearnih elektrana gradi u svijetu, mislim da bi stvarno bila velika šteta kada bismo mi prestali tako proizvoditi energiju”, rekla je Merkel 2009. Ali, samo dvije godine kasnije, pod dojmom katastrofe u Fukušimi 2011., donijela je upravo takvu odluku, najavivši brzo i definitivno odustajanje od nuklearne energije u Njemačkoj. To je desetljećima bio ključni zahtjev Zelenih. Doktorica fizike od tada smatra da se „rizici nuklearne energije ne mogu sigurno držati pod nadzorom”.

Zbogom vojna obvezo – za sad!

Čak i „sveta krava” – vojna obveza, „stradala” je te 2011. – na užas posebno konzervativne klijentele njezine stranke. Međutim, velik dio mlađih u populaciji favorizirao je profesionalnu vojsku i to Angeli Merkel nije promaklo. Ali, s obzirom da Nijemci u cjelini imaju različita gledišta u vezi s vojskom, model „građani u uniformi” je za početak samo suspendiran.

Novi model: Tata, mama, dijete

Na žalost mnogih konzervativaca u CDU-u Merkel je tu stranku politički prilično pomaknula – s desna u sredinu. Zahtjev „malo više crnog!” (crno je tradicionalno boja CDU-a, op.ur.) ona ne želi čuti. Umjesto toga, značajno je korigirala čak i tradicionalnu politiku obitelji u stranci. Model „Tata zarađuje, mama se brine o kući i obitelji”, prestao je biti politički relevantan – otkako postoje vrtići i za djecu mlađu od tri godine. To je istovremeno i reakcija na potpuno novu stvarnost na radnom mjestu i u društvu. To je bio zahtjev Ljevice, ali na papiru stoji da ga je u djelo provela konzervativna kancelarka.

Iznenađenje: Brak za sve

Koliko je kancelarka politički fleksibilna vidi se po temi „brak za sve”. Politički barometar javne televizije ZDF iznenadio je početkom ovog ljeta s demoskopskom senzacijom, naime da čak 73 posto Nijemaca podržava zakonsko izjednačavanje istospolnih i klasičnih brakova. Čak je i u strankama unije za istospolni brak bilo 64 posto članstva. Merkel je uvijek bila protiv toga, ali su SPD, Liberali i Zeleni donošenje tog zakona postavili kao uvjet za moguću koaliciju poslije izbora. Samo nekoliko dana kasnije, Merkel je svoje kategorično „ne” promijenila u: „Neka svaki zastupnik glasuje po savjesti”. Povijesnu odluku Bundestag je donio 30. lipnja 2017. Angela Merkel je glasovala protiv. Ona tako može reći da nije promijenila svoje stajalište i usprkos tome zauzeti jednu važnu temu izborne kampanje.

Prihvaćanje stvarnosti: Njemačka je useljenička zemlja

Desetljećima se ovdje to negiralo, prikrivalo, izbjegavalo, a konsenzus u strankama Unije bio je da Njemačka ne bi trebala biti useljenička zemlja. Političari su i sami htjeli vjerovati u to što su govorili – da su stranci u Njemačkoj samo gostujući radnici, „gastarbajteri”. Međutim, industrija i ekonomija, kao i demografi, već dugi niz godina ukazuju na činjenicu da su, zbog malog nataliteta, zemlji hitno potrebni novi građani. Zapravo, skoro četvrtina Nijemaca ima migracijsku pozadinu. Dakle, Njemačka koja je odavno useljenička zemlja – sada je to i službeno postala. Također je druga najomiljenija zemlja među migrantima, iza SAD-a (čak i prije Trumpa!). I kod te teme je Angela Merkel prepoznala duh vremena i provela zahtjeve, prije svega ljevičarske oporbe.

Više od obične rečenice: „Islam pripada Njemačkoj”

To nije njezina rečenica, ali ta kulturno-politička radikalna korekcija ima njezin blagoslov. Izgovorio ju je njezin stranački kolega Christian Wulff u listopadu 2010., u vrijeme kada je bio predsjednik države. Toj apodiktičkoj definiciji najviše su se opirali u njihovim vlastitim redovima. I ponovo kancelarka iz CDU-a odustaje od ključne pozicije konzervativaca i vodi politiku za lijevu polovicu Republike. Od tada je kršćansko-zapadna kultura Njemačke obogaćena islamom.

„Mi to možemo” – izbjeglice

Najveće od svih iznenađenja: Angela Merkel širom otvara vrata za izbjeglice – i oni dolaze masovno kao u ljeto 2015. Ironično da je baš kancelarka stranke zakona ireda, CDU, dopustila da u zemlju nekontrolirano ulaze stotine tisuća ljudi. Mnogi Nijemci su u početku oduševljeni, lijeva oporba fascinirana, dok su u CDU-u mnogi zbunjeni. Kada se pokazalo da ni vlasti kao ni mnogi dragovoljci sa svojom povijesnom kulturom dobrodošlice ne mogu izaći na kraj s priljevom izbjeglica, Merkel mijenja poziciju. Pozivajući se na ustav, ona i dalje odbija ograničiti broj izbjeglica koje će Njemačka primiti, ali sada odobrava deportacije u Afganistan. Kontroverzni sporazum s Turskom, kao i oni s drugim državama, drastično su smanjili broj izbjeglica.

Njezina vječita tema: klima

I klimatske promjene je Merkel prisvojila kao svoju vječitu temu. S ciljem – suzbijanje globalnog zagrijavanja ona osvaja bodove ne samo kod kuće, nego i u svijetu, osobito otkako je Trump istupio iz Pariškog sporazuma. Angela Merkel važi kao velika zaštitnica okoliša i Nijemci je cijene, pokazuju ankete. A konzervativna kancelarka ponovo usvaja jednu od ključnih tema Zelenih i marginalizira oporbu, piše Deutsche Welle.

Facebook Komentari