Glogoški: Vrlo su opasne izjave da je to fašistički znak i obilježje. To bi značilo da je hrvatska država utemeljena na zločinu

Izvor: N1

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine Đuro Glogoški gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao ploču HOS-a u Jasenovcu.

Je li vas iznenadio premijer izjavom da se traži kompromisno rješenje?

Ja bih da pričekamo odluku Vlade i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, jer ono što se uporno nameće da pozdrav Za dom spremni koji su nosili pripadnici HOS-a u Domovinskom ratu poistovjećuju s režimom iz ’41. godine.

Vjerujete li da postoji mogućnost da se pozdrav ne ukloni?

Vjerujem da postoji to rješenje i da će ono biti postignuto. Sama incijativa da se to ukloni bila bi pokazatelj, a to je ono što sam rekao da su vrlo opasne izjave, da je to fašistički znak i obilježje. To bi značilo da je hrvatska država utemeljena na zločinu koji je počinjen u Domovinskom ratu, jer oznaku HOS-a su nosili pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, a činjenica je bila da je izvršena agresija na Republiku Hrvatsku. Poistovjećivanje ’91. s ’41. ne možemo napraviti. Ta paralela bila bi kao i poistovjećivanje zvijezde petokrake iz ’41. i one iz ’91. koja je Hrvatsku rušila, palila i ubijala.

Kako planirate postići ostavljanje ploče u stanju u kakvom jest? Koji je vaš plan?

Dragovoljci HOS-a obratili su se našoj udruzi da im damo potporu oko tog pitanja. Mi smo im tu podršku dali, kakva njihova konačnao odluka bude, mi ćemo je podržati. Očekujem da se može pronaći rješenje i da ploča može ostati takva kakva je. Ako se bilo što izmijeni, bit će to prihvaćanje da je hrvatska država stvorena na fašizmu, a to je ono što nijedan hrvatski političar ne želi prihvatiti.

Facebook Komentari