Županijski sud u Dubrovniku ponovno donio odluku o izručenju Ismaila Morine Srbiji

Albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardhi je službeno zatražio od Vlade Republike Hrvatske da ne odobre zahtjev Republike Srbije za izručenje, uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina (na slici) ugrožen zbog politički motiviranog progona, odnosno diskriminacije od strane Republike Srbije

Županijski sud u Dubrovniku, odlučujući u ponovljenom postupku po nalogu Vrhovnog suda Hrvatske, ponovo je odobrio izručenje Srbiji albanskog državljanina Ismaila Morine, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom “Velike Albanije”, a njegov branitelj ponovo je uložio žalbu.

Glasnogovornik Županijskog suda u Dubroniku Pero Miloglav precizirao je za Tanjug da je izvanraspravno vijeće tog suda 17. kolovoza donijelo novo rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Morine Republici Srbiji.

On je dodao da je Morina i dalje u ekstradicijskom pritvoru u Dubrovniku.

Morinin dubrovački branitelj Darko Bugitan rekao je danas Tanjugu da je već uložio žalbu na novo rešenje Vrhovnom sudu Hrvatske, i da se čeka njegova odluka.

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je 10. kolovoza prvostupanjsko rješenje kojim je sud u Dubrovniku prvobitno odobrio izručenje Morine Srbiji i to po službenoj dužnosti zbog bitnih povreda odredbi hrvatskog Zakona o kaznenom postupku.

Srbija traži Morinu zbog kaznenog djela izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

Protiv njega je u toku istraga Višeg tužiteljstva u Beogradu.

Njegov dubrovački branitelj je nedavno podnieo hrvatskoj policiji i europskim institucijama Zahtjev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi spriječio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtjevu se također i dalje čeka.

Albanac Ismail Morina, koji je upravljao dronom na utakmici Srbije i Albanije, zatražio azil u Hrvatskoj

Share This Article