U kakvoj su vezi prevrtanje po krevetu, malo spavanja i srčane bolesti?

Pojedinci koji se tijekom noći prevrću po krevetu u dvostruko su većoj opasnosti od srčanog udara. Znanstvenici i liječnici tvrde kako je buđenje tijekom upozorenje na moguće buduće ozbiljne zdravstvene probleme.

Studija u kojoj je bilo uključeno čak 13 tisuća osoba otkrila je kako su osobe koje teško zaspu čak 99 posto ugroženije kada su u pitanju bolesti srca, srčani udar i angina. Pojedincima kojima je potrebno više od pola sata da utonu u san ili spavaju manje od 6 sati tijekom noći su također ugroženi.

Istraživanje je pokazalo kako se rizik od srčanog udara povećava za čak 52 posto kod onih kojima treba duže da zaspu, dok je za 48 posto povećan rizik od moždanog udara.

Japanski znanstvenici nisu uspjeli dokučiti koja je poveznica između sna i srčanih bolesti, ali ona definitivno postoji. Moguće je da noćna aktivnost, poput prevrtanja po krevetu ili ustajanja iz njega tijekom noći, uzrokuje pojačane aktivnosti u živčanom sustavu što pak može uzrokovati visoki krvni tlak.

Slab san također može biti pokazatelj lošijeg zdravlja, odnosno problema za srcem. Osim srca, osobe koje ne spavaju kvalitetno također su pod većim rizikom da razviju dijabetes, dobiju rak ili obole od Parkinsonove bolesti, piše Telegraph, prenosi N1.

Facebook Komentari