Pupovac i izbjegli Srbi traže od Plenkovića da se srpske kuće u Hrvatskoj izuzmu iz poreza na nekretnine

Povodom najave da bi u Hrvatskoj mogao primijeniti zakon po kojem bi se porušene kuće oporezivale kao vikendice, reagirali su ne samo vlasnici tih kuća, protjerani Srbi, već i oni koji se za njihova prava zalažu u regiji koji navode da takvi porezi nemaju opravdanje, prenosi beogradski Blic Tanjugovu vijest.

– S obzirom da je riječ o područjima koja su ratom pogođena gdje su prihodi izuzetno niski, mi očekujemo od Vlade da ima razumijevanja i da ne primjenjuje principe naplate poreza koji u takvim okolnostima nemaju opravdanje – rekao je Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog vijeća, prenosi RTS.

Primena Zakona, za sada je odlgođena. Predstavnici Srba u hrvatskom Saboru nadaju se da će se, prije nego što stupi na snagu, izboriti da srpske kuće budu izuzetak, iako im to prilikom usvajanja akta, nije pošlo za rukom.

Kada je u pitanju imovina koja je oštećena iz razloga izbjeglištva ili drugog razloga se ne može koristiti, a u nekim slučajevima da se primjene socijalne mjere za one koji ne privređuju dovoljno.

To mora biti rezultat dogovora s ministarstvom financija i lokalnim samoupravama, čemu se nadaju i povratnici i oni koji i dalje žive u izbjeglitvu, ali su u Hrvatskoj ostavili kuće i imanja. Tri puta veći namet od dosadašnje komunalne naknade za njih je neprihvatljiv.

– Najveća opasnost prijeti, ako ovaj Zakon ostane, a nadamo se da neće, da Hrvatska država protiv njih podnese tužbu i oduzme kuću da naplati porez – kaže Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regije.

U Veritasu vjeruju da bi strogi zakoni samo potakli tihi egzodus koji se već godinama odvija. Na jednog Srbina koji se u Hrvatsku vrati, njih petoro je napusti, piše Blic.

– Hrvati kažu, pa i drugi imaju takve zakone – imaju, ali Hrvati zaboravljaju, vjerojatno namjerno, da su Srbi devedesetih silom istjerani s imanja i oni koji bi se htjeli vratiti to im nije omogućeno – rekao je Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Hrvatska ima 2,2 milijuna stanova i kuća. Nema točnih podataka, ali pretpostavlja se da je među njima 150.000 srpskih, piše Blic.

Share This Article