Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja ustvrdio da su ratovi posljedica ideje Velike Srbije, srbijanski predstavnik uvrijeđen otišao

Ad

U Zagrebu je jučer održana druga konferencija “Proces ekshumacije i identifikacije nestalih osoba na području Republike Hrvatske” u organizaciji Regionalne koordinacije udruženja obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciju je na samom početku protestno napustio predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović nakon završetka izlaganja Stjepana Sučića, pomoćnika hrvatskog ministra branitelja.

Stjepan Sučić je nakon ovog incidenta izjavio kako je Odalović bio isprovociran njegovom konstatacijom u izlaganju o „ideji velike Srbije i memorandumu SANU-a koji su krenuli iz Beograda“.

“Prokomentirao sam da su svi ratovi koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije uglavnom posljedica te ideje koja je krenula iz Beograda. Sve te velike i pojedinačne grobnice nalazile su se na prostorima jedne četvrtine Hrvatske koja je tada bila okupirana. Sve se to nalazi u arhivama Republike Srbije“, izjavio je Sučić govoreći o Odalovićevim motivima za napuštanje konferencije.

“Kada se krene u ovu priču, onda se mora znati tko je započeo rat, gdje se rat vodio. Rat se nije vodio na teritoriju Republike Srbije, a u svakom ratu su oni bili“, kazao je Sučić.

Sučić je istaknuo kako hrvatsku stranu zanimaju primarne grobnice na okupiranim hrvatskim prostorima, a ne grobišta na području Srbije, te gdje su ta grobišta u međuvremenu prebačena.

Olgica Božanić, čelnica Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruženja obitelj nestalih osoba/lica s područja bivše Jugoslavije istaknula je kako je cilj ove konferencije ubrzanje procesa traženje svih nestalih u ratovima na području bivše Jugoslavije.

Božanić je izjavila kako su se okupljeni članovi obitelji nestalih osjetili neugodno zbog incidenta i „načina kako je gospodin Sučić završio svoje izlaganje“.

“Tema je bila ekshumacija i identifikacija nestalih lica, a ne uzroci i posljedice rata“, kazala je Božanić.

Božanić je ustvrdila kako su članovi obitelji nakon ove konferencije još jednom ostali uskraćeni za odgovor na pitanje gdje su njihovi najbliži sahranjeni i kada će biti ekshumirana njihova tijela.

Istaknula je kako je problem nestalih važno depolitizirati i gledati isključivo kroz humanitarnu optiku.

Poručila je kako je jedinstvena regionalna lista nestalih još uvijek u fazi izrade te kako bi njezino zajedničko potpisivanje pomoglo protiv manipulacije broja nestalih.

“Jedan od razloga za spor pronalazak nestalih je nedovoljan broj novih informacija o novim lokacijama. Ovom konferencijom želimo zamoliti sve nadležne institucije vlasti republika Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine te međunarodne organizacije da poštuju potpisane sporazume i protokole te da se krene sa realizacijom na terenu, sa ekshumacijama i pribavljanjem novih informacija“, kazala je Božanić.

Apelirala je da se identificiraju posmrtni ostatci koji čekaju niz godina u spomen-kosturnicama u Zagrebu i Osijeku te da se identificirane osobe sahrane.

Konferencija je okupila predstavnike obitelji nestalih osoba na području Hrvatske, članove UO Regionalne koordinacije, institucija nadležnih za traženje nestalih osoba na području Hrvatske, institucija za traženje nestalih osoba RS, institucije za traženje nestalih osoba na području BiH, međunarodnih organizacija MKCK, ICMP-a, Hrvatskog Crvenog križa, te Crvenog krsta Republike Srbije.

Nakon prestanka rata, na listi nestalih još uvijek je evidentirano oko 12.000 nestalih osoba.

Facebook Komentari