Plenković: Kontekst Jasenovca staviti u kontekst ploče, kontekst ustaškog režima i sadržaj ploče u Jasenovcu ne idu skupa

Iako je sastanak ministra Lovre Kuščevića i Andreja Plenkovića bio najavljen u zgradi Vlade, povukli su se u središnjicu stranke.

Nakon sastanka iz središnjice stranke je izašao premijer Andrej Plenković koji je kazao kako se traži najbolji zakonski put za rješenje problema ploče HOS-a uz puno poštovanje braniteljima.

“Kontekst Jasenovca staviti u kontekst ploče, kontekst ustaškog režima i sadržaj ploče u Jasenovcu ne idu skupa”, rekao je Plenković.

Dodao je kako se traži način da sadržaj ploče ne vrijeđa ničije osjećaje.

Odluka idućeg tjedna?

Uoči sastanka okupljenim novinarima kratko se obratio ministar uprave Lovro Kuščević.

”Prikupljeno je 95 posto dokumentacije, odluka će biti donesena u skladu sa zakonskom regulativom. Ne osjećam pritisak ni od koga osim od medija”, kazao je Kuščević dodavši kako će više detalja biti poznato nakon sastanka.

Uz Kuščevića, u zgradu Vlade je ušao i predsjednik Sabora, ali su se obojica kratko zadržali te su vrlo brzo automobilom napustili Markov trg i otišli u središnjicu HDZ-a.

”Sastanak koji je bio planiran u Banskim dovrima vrlo brzo se preselio u središnjicu HDZ-a gdje je Plenković okupio vrh svoje stranke. Tu je i ministar Kuščević koji je potvrdio da će se na ovom sastanku raspravljati o problematici ploče HOS-a i pritiscima koji stižu da se ploča makne ili ostavi. Prilikom ulaska nitko nije davao izjave. Puno je automobila vladinih dužnosnika”, javlja N1.

”Ova situacija opterećuje odnose i u vladajućoj stanci i koaliciji, a prema nekim neslužbenim informacijama odluka bi se trebala saznati idućeg tjedna”, javlja N1.

Podsjetimo, skidanja ploče HOS-a s pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu od premijera Andreja Plenkovića prošlih su dana zatražili čelnici HDZ-ovih koalicijskih partnera – vodstvo HNS-a, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i potpredsjednik Sabora iz redova manjina Furio Radin.

Nakon toga su u medijima počele špekulacije o mogućem raspadu vladajuće većine, piše N1.

U HDZ-u je proključalo, ako Plenković bude inzistirao na zakonskom micanju HOS-ovih spomenika, mogao bi ostati bez nekoliko ministara i saborskih zastupnika

Brkić pojasnio izjavu da ploču HOS-a skidaju oni koji nisu bili za Hrvatsku

Pupovac preko srbijanskog tiska postavio ultimativni rok do kada se mora maknuti spomenik HOS-ovcima, inače pada Vlada

HNS uputio otvoreno pismo Đuri Glogoškom: Za dom spremni je jednak nacističkom pozdravu Sieg Heil

Javili se i branitelji: Ovi koji su do 1996. ili 1997. bili u Frankfurtu, Stuttgartu…njima poručujemo da nećemo sjediti i gledati kako skidaju ploču

Facebook Komentari