Najezda komaraca u Zagrebu

Stručnjaci ističu da se broj uboda mjeri standardnom metodom – utvrđuje se koliko komaraca sleti na tijelo tijekom 15 minuta. Smatra se da je riječ o rizičnom kvartu ako se nabroji više od 12 uboda u tom vremenu.

Dugo toplo ljeto pogodovalo je povećanom broju komaraca, pa su mnogi građani zaključili da ih nikada nije bilo više. Kakvo je stvarno stanje na terenu znaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, odnosno u njegovu Odjelu za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Voditeljica odjela Ana Klobučar objasnila je za Večernji list kako je ove godine zabilježeno znatno manje proljetnih vrsta komaraca u odnosu na prošlu godinu zbog manje oborina u prvom dijelu godine, što je onemogućilo razmnožavanje komaraca u prirodi. No mir nije dugo potrajao budući da se ljetni komarci češće razmnožavaju u umjetnim leglima. To mogu biti otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima te različiti predmeti u kojima se skuplja voda.
– Građani tako nehotice sami uzrokuju povećan broj komaraca u pojedinim kvartovima i ulicama, a najviše ih je u onim dijelovima grada u kojima prevladavaju obiteljske kuće kao što su Dubrava i Trešnjevka – govori Ana Klobučar koja apelira na građane da se drže savjeta za suzbijanje komaraca.

Upute kako postupati još su u srpnju stigle u sandučiće uz račun za komunalne usluge. Također, kako bi se zaštitili od uboda, građanima se savjetuje da koriste repelente, sredstva koja odbijaju komarce. Kod kuće im se, pak, preporučuje korištenje mreža i zavjesa za kukce, a svakako ih treba dodatno postaviti iznad kreveta i dječjih kolica.
A pri boravku u područjima gdje je mnogo komaraca treba nositi odjeću svijetlih boja te duge rukave i duge hlače.
Stručnjaci ističu da se broj uboda mjeri standardnom metodom – utvrđuje se koliko komaraca sleti na tijelo tijekom 15 minuta. Smatra se da je riječ o rizičnom kvartu ako se nabroji više od 12 uboda u tom vremenu. Konačni je spas samo zahlađenje.
– Sezona aktivnosti komaraca traje ovisno o temperaturama. Ako je početak jeseni topao, komarci su u kontinentalnom dijelu Hrvatske aktivni i početkom listopada – objasnila je Ana Klobučar
.
A dok se temperature ne spuste barem ispod 10 stupnjeva, jedini je spas zaprašivanje. Suzbijanje komaraca u Zagrebu provode tvrtke Id90. i Adria grupa koje su sklopile ugovor s Gradom.

– U lipnju smo odradili veliku akciju zaprašivanja u suradnji s Nastavnim zavodom i tada je zaprašen veći dio grada. Od tada na teren izlazimo na pozive građana koji nam se mogu obratiti u svakom trenutku – poručili su iz tih tvrtki koje već danas opet izlaze na teren kada će od 5 do 7 sati ujutro, kada je aktivnost komaraca najveća, zaprašivati kvartove Travno i Dugave.
Može ih se pozvati na brojeve telefona 01/364800 i 01/2359970, piše Večernji list.

Facebook Komentari