Za vlast po svaku cijenu spremni, za izbore nespremni

Piše: Prof. Slaven Letica, fb

ZA VLAST, POD SVAKU CIJENU, SPREMNI!

Nije, očito je, lako biti ministar u bilo kojoj vladi, pa ni u vladi uzoritog premijera (tako sam, zbog njegovih „kardinalskih“, da ne kažem „papinskih“ ili, ne daj Bože, despotskih) ovlasti oslovljavao, u Saboru, dr. Ivu Sanadera) Andreja Plenkovića.

Da je tome tako brzo je naučio mladi i poletni, politički neiskusni, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (rođen je 12. veljače 1979.): odluku usmjerenu na zdravstvenu zaštitu hrvatskih građana i ekonomsko-poslovnu zaštitu hrvatskih seljaka-proizvođača MORAO je povući – na sugestiju Plenkovića – nakon žestoke „seljačke“, zapravo političke, bune nama susjednih država, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Kroz slično iskustvo javnog političkog poniženja sada prolazi znatno iskusniji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
Njegov intervjuu, objavljen u Večernjem listu 26. kolovoza 2017. pod naslovom „Ploča u Jasenovcu zasad ostaje. Vjerojatno neće biti uklonjena prije ožujka 2018.“ bio je – tog istog dana – popraćen lavinom kritika: oporbenog SDP-a (logično i očekivano), ali i vladajućeg HNS-a i SDSS-a.

Jasnu, nedvosmisleno ucjenjivačku izjavu u odnosu na spomenutu, naslovom istaknutu tvrdnju, dao je dr. Milorad Pupovac: „Vrijeme za uklanjanje ploče u Jasenovcu, i ne samo u Jasenovcu, odnosno ustaškog pozdrava, je isteklo. Krediti koje smo dali premijeru i Vladi su, što se nas tiče, potrošeni i svako drugo pristupanje tom pitanju za nas je neprihvatljivo. Ovo što je iznio ministar Bošnjaković nisu usuglašeni zajednički stavovi. Mi očekujemo da Vlada potvrdi stajališta koja imamo i ispuni ono što je dogovoreno, a to je: vremena da se čeka na uklanjanje ploče više nema!“ (izjava za N1 televiziju, 26. kolovoza 2017.)

Nesretni ministar Bošnjaković u zao je čas povjerovao da IMA PRAVO NA VLASTITO MIŠLJENJE. Suočen s ucjenjivačkim izjavama koalicijskih ortaka o vremenu za uklanjanje ploče koje je isteklo i kreditima danih premijeru koji su potrošeni, ali i „zamoljen“ od uzoritog premijera Andreja, ministar Božnjaković na brzaka je malčice korigirao vlastito, javno izneseno, mišljenje.

Potvrdio je tako još jednom istinu: I OVA JE VLAST ZNATNO SPREMNIJA ZA OSTANAK NA VLASTI NEGO ZA IZBORE.
Dakle: ZA VLAST, POD SVAKU CIJENU, SPREMNI!
ZA IZBORE NESPREMNI!

Facebook Komentari