S prosvjeda antifašista na Trgu žrtava fašizma: Izbačen je s Pantovčaka i poslana je jasna podrška desnici, a posebno neoustašama da ne moraju odustati od zahtjeva za promjenom imena Trga maršala Tita

Uoči sjednice Skupštine Grada Zagreba na kojoj će se glasati o izmjeni imena Trga maršala Tita, inicijativa “Antifašizam je moj izbor” (organizacije civilnog društva, političke stranke i pojedinci) organizirala je prosvjed koji je počeo danas u 19 sati, a iza 20 sati akup se približio kraju izvedbom Mikija Solusa koji je otpjevao i odsvirao “Za dom spremni nismo”, a nakon njega nastupile su “U pol devet kod Sabe”, javlja N1 koji je kronološki uživo pratio skup.

Psihologinja Mirjana Krizmanić prisjetila se kroz koje je sve aktivnosti prolazila kao pionirka – “učila je besplatno jezike, družili su se, a danas sve što se uči, treba platiti”. Uostalom, tada je od vrtića nadalje školovanje bilo besplatno, podsjetila je Krizmanić. “Imali smo i besplatno zdravstveno osiguranje – to je taj zločinački totalitarni režim, imala sam plaću kao i muškarci. Danas smo se jako vratili unatrag”, kazala je Krizmanić koja se nada da ime Trga maršala Tita ipak neće biti promijenjeno.

Antifašizam je obrana pojavama zla koje nadire kao da nas sve zajedno povijest ničemu nije naučila, upozorila je Urša Raukar.

“Narod bez sjećanja nije sposoban graditi budućnost”, poručio je redatelj Ivica Buljan i istaknuo da se u cijeloj Europi antifašističke tendencije pojavljuju kao vrsta alternative. U svojem se govoru na vrijednost dijaloga i demokracije osvrnuo podsjetnikom kroz Eshila.

Raukar je spomenula da Tito ima i asteroid koji je nazvan po njegovom imenu: ”Zato njegova zvijezda još uvijek sja, sviđalo se to kome ili ne”.

Voditelj prosvjeda, glumac Vili Matula poručio je: Od 1990. preko 3 tisuće spomenika antifašizma je uništeno. Rijetki su upozoravali na posljedice nereagiranja. Gorka je poruka od svih vlada bila uvijek ista – dosta je ustaša i partizana, a rušili su se partizanski spomenici. Nakon što je Tito vratio Istru, dio otoka i Dalmaciju izbačen je s Pantovčaka i poslana je jasna podrška desnici, a posebno neoustašama da ne moraju odustati od zahtjeva za promjenom imena Trga maršala Tita”.

Glumica Anja Matković pročitala je ulomak iz ”Jame” Ivana Gorana Kovačića.

Voditeljica programa, glumica Urša Raukar poručila je: ”Gradonačelnik je u prijedlogu za preimenovanje naveo da imena trgova i ulica moraju nositi oni čija se imena nisu ukljala u ratu i poraću. Nije ga okaljano ime smetalo kad je ušao u Titovu partiju i tako počeo svoju plodnu političku karijeru”.

Nakon Benčić okupljenima se obratio i student Jakov Kolak.

”Vlast i mediji snose odgovornost za sve veći medijski mrak unutar kojeg prostora za antifašizam – nema. No ne može se time objasniti nedostatak antifašizma kod mladih. Materijalna bijeda je svakodnevnica. Zbog rezanja radničkih prava život mladih se sveo na borbu za osiguravanje egzistencije što je ključno za političku impotentnost. Odgovornosti za to nitko ne može biti pošteđen”, kazao je.

Aktivistkinja Sandra Benčić održala je kratki govor pred okupljenima. ”Želim sačuvati antifašističku povijest našeg grada. Bandić i desnica preko antifašstičkih simbola otvaraju prostor svojim interesima i za svoje džepove”, rekla je.

”Moramo jasno reći da antifašizam kao vrijednost neće biti stavljen pod upitnik. Moramo garantirati svakoj osobi pravo na istinu. Ovdje sam jer vjerujem u različitost koja pdrazumijeva da svi vjerujemo antifašizam jer je to pitanje slobode, ljudskosti i jednakosti”, rekla je.

”Ne želim živjeti u zemlji gdje Vlada i premijer javno toleriraju fašistička obilježja i to na mjestima pijeteta kao što je Jasenovac”, poručila je. ”Ova zemlja osim što je antifašistička je i sekularna, što god netko mislio o tome. Sekularna je, ali u njoj svatko može vjerovati ili ne vjerovati u ono što želi”, rekla je Benčić.

Na prosvjed su stigli i neki političari poput bivšeg predsjednika Ive Josipovića i predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Unatoč kiši koja je tijekom popodneva padala u Zagrebu prosvjednici su se okupili na Trgu maršala Tita.

”Treba se odlučno suprotstaviti reviziji prošlosti”

‘Vrijeme je još jednom glasno istaknuti da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali da je antifašizam vrijednost koja ne treba biti propisana već življena.

Dok se Hrvatska suočava sa sve brojnijim nezaposlenima, siromaštvom, sve većim iseljavanjem mladih i podjelama koje to ne bi smjele biti, treba se odlučno suprotstaviti reviziji prošlosti, ‘alternativnim činjenicama’ i veličanju ustaštva.

Kao građanke i građani grada heroja biramo antifašizam.

Europa i svijet trebaju jednakost, solidarnost i ljudsku sigurnost.

Pokažite da je antifašizam i vaš izbor: dođite na Trg žrtava fašizma kojemu smo vratili ime koje je nosio’, navodi se u pozivu na prosvjed.

Organizatori najavljuju da će u prigodnom kulturnom programu sudjelovati brojni umjetnici, a neki od govornika bit će aktivistica Sandra Benčić, psihologinja Mirjana Krizmanić, redatelj Ivica Buljan i student Jakov Kolak…

Facebook Komentari