Otkrivena najveća serija ubojstava u Njemačkoj, usmrtio čak 85 osoba

Bivši njegovatelj Niels H., koji je 2015. osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva šest pacijenata, vjerojatno je odgovoran za smrt još 84 osobe, priopćila je policija u Oldenburgu .

Istražitelji vjeruju da je broj žrtava još veći, ali naknadne toksikološke pretrage više nisu moguće jer su mnogi pacijenti u međuvremenu kremirani.

Niels H., koji služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog dosad dokazanih šest ubojstava, kao njegovatelj u nekoliko klinika na sjeveru Njemačke teško bolesnim pacijentima davao je injekcije sa sredstvima koja su izazivala zastoj rada srca ili kolaps.

Danas 40-godišnji njegovatelj spašavao je nakon toga pacijentima život kako bi se prikazao kao junak, no spašavanje pacijenata nije uspjelo u mnogim slučajevima. Ubojstva su počela 2000. i trajala su do 2005. kada je Niels H. uhićen.

Niels H. postao je sumnjiv nakon što je natprosječno mnogo pacijenata umiralo tijekom njegove smjene. Njemačka zaklada zaštite pacijenata odgovornima predbacuje katastrofalne propuste na svim razinama.

Kolege, policija i pravosuđe predugo su zatvarali oči pred ovim slučajem, rekao je predsjednik zaklade Eugen Brysch. On je zatražio i efikasniji sustav alarmiranja pri najmanjoj sumnji u ovakav odnos prema pacijentima.

Državno odvjetništvo podignulo je optužnicu i protiv dvojice liječnika te bivšeg voditelja intenzivnog odjela zbog propuštenog djelovanja u slučaju ubojstva iz nehaja. Ako se Nielsu H. dokažu novootkrivena ubojstva, bit će to najveća serija ubojstava u kriminalističkoj povijesti Njemačke, piše HRT.

Facebook Komentari