Kako to da u Istri nema velikih požara?

Osim što su uvijek na raspolaganju ako treba pomoći kolegama na jugu, istarski vatrogasci imaju i jedinstven vatrogasni sustav.

Svi su umreženi, imaju nadzorne kamere na terenu i sporazum o intervencijama s kolegama iz susjedne Primorsko- goranske županije, sa Slovencima i Talijanima.U posljednja tri mjeseca u Istri je buknulo oko 170 požara na otvorenom, ali samo se jedan rasplamsao, izgorjelo je 10 hektara gustog raslinja i u pomoć je pozvan kanader, piše RTL.

Brojke govore da istarski vatrogasci situaciju na terenu drže pod kontrolom. “Moramo zahvaliti sustavu koji imamo napravljen, gdje je trenutno 1340 ljudi točno raspoređeno u taj sustav, u 7 JVP 230 vatrogasaca, 35 DVD-a s 1050 vatrogasaca, tu su djelatnici Hrvatskih šuma njih 40 na raspolaganju, 20 sezonskih vatrogasaca sa 197 vozila”, ističe vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac.

Kreću u kupnju novih vozila vrijednih 40 milijuna kuna. Objedinjenom javnom nabavom uštedjet će 20 posto. “I ove godine planiramo u zajedničkom sustavu, sa cijelom Istrom, sa svim područnim vatrogasnim jedinicama ići u nabavu 40 do 45 vozila”, kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović.

U Istri administrativne granice gradova i općina za vatrogasce ne postoje. Kad gori – gase svi svima. Uz bok profesionalcima stoje dobrovoljci. Posao im olakšava i videonadzor. 30 kamera vrijednih 7 milijuna kuna, diljem Istre danonoćno bilježi svaki pokret. Snimaju površinu od tri i pol tisuće četvornih kilometara. Nad Rovinjom leti i jedan dron, a pokazao se kao vrlo koristan pa dronove misle implementirati u čitav sustav. “Građanima mogu reći da mogu biti mirni i spokojni, obilazimo teren četiri puta dnevno, osmatramo, dojavljujemo”, kaže predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pula Petar Znahor.

Nova zgrada medulinskog DVD-a vrijedi 4 i pol milijuna kuna. U njoj je 60 članova, a njih 38 može na svaku intervenciju. Znači da s tehnikom mogu na svako požarište, osim na vrh Učke i jedan dio prema Labinu. Tako požar sasijeku u početku.

Postoji čak odluka općine Medulin da za svaki sat proveden na požaru imaju pravo na 25 kuna. Nitko ih nikada nije tražio, piše RTL.

Facebook Komentari