Analiza: Plenković pritišče Kuščevića da donese odluku koja nije zasnovana na zakonu, a ovaj može uvijek dati ostavku

Premijer Andrej Plenković uvalio je svog ministra uprave Lovru Kuščevića u nemoguću misiju, mediji su se raspisali o pritisku na njega ovoga vikenda, koji traje još od prije ljeta, da donese rješenje kojim bi se uklonila spomen ploča HOS-ovcima.

Pritisak partnera u Vladi je ogroman, HNS i SDSS, kao i Furio Radin, javno su tražili da se spomenik poginulim HOS-ovcima ukloni iz Jasenovca i rekli da je takav bio dogovor s premijerom.

No, što zapravo Kuščevićevo ministarstvo treba formalno napraviti?

Večernji list piše da je riječ o odgovoru Ministarstva uprave na interpelaciju SDP-a o HOS-ovoj ploči, podnesenu još u travnju ove godine, na koju je Vlada, na prijedlog tog ministarstva, trebala odgovoriti još prije četiri mjeseca. I ta je informacija točna, Ministarstvo uprave treba sačiniti odgovor.

Ministar Kuščević još je krajem lipnja pripremio odgovor Vladi, međutim on nije nikada stigao do Banskih dvora jer u njemu nije pisalo ono što je premijer Plenković, pritisnut novim partnerima iz HNS-a te nacionalnim manjinama, očekivao da će pisati.

Večernji list, podsjetimo, tada je objavio da je Ministarstvo uprave zauzelo stav kako nema zakonskog uporišta da se HOS-ova ploča sa “ZDS” makne iz Jasenovca te da ona tamo ostaje sve dok se ne donese zakon kojim će se odrediti sankcije za isticanje simbola totalitarnih režima.

Premijer je nakon tog teksta izjavio da to nije stav Vlade (da ploča ostaje u Jasenovcu), ali Vlada nije učinila baš ništa kako bi maknula ploču niti je odgovorila na SDP-ovu interpelaciju. Stekao se dojam da premijer želi upravo preko leđa ministra uprave riješiti problem ploče na način da to ministarstvo odredi da ona mora biti uklonjena. Jednako tako, stekao se dojam da ministar Kuščević, HDZ-ov konzervativac desnije orijentacije, nije voljan odigrati takvu igru, piše Večernji list.

I gdje je sad nastao problem? Činjenica je, a obojica su pravnici, i Kuščević i Plenković, da se u hrvatskom pravu ne može tvoriti nova pravna norma na osnovu presedanske odluke nekog suda, jer je hrvatsko pravo kontinentalnog tipa i zasniva se na zakonima, koje se donosi u parlamentarnoj proceduri.

Činjenica je i da sudska praksa u nekom smislu može ukazivati i na značenje nekog zakona, pa i na njegovo tumačenje, ali ni ona nije u Hrvatskoj ujednačena. U Hrvatskoj postoji i komunistički atavizam, a zove se autentično tumačenje zakona i Hrvatski sabor se nekoliko puta poslužio tim instrumentom.

No, ono što je pravna znanost u Hrvatskoj prihvatila su stara načela koja vuku korijenje iz Rimskog prava.

Nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali je osnovna maksima kontinentalnog kaznenog prava iz Bavarskog zakonika 1813. – nema zločina, nema kazne, bez prethodnog kaznenog zakona.

Zakon mora biti pisan (lat. nullum crimen sine lege scripta), Zabrana analogije (lat. sine lege stricta) Zahtjev određenosti zakonskih opisa (lat. nullum crimen sine lege certa) Zabrana povratnog djelovanja kaznenoga zakona (lat. nullum crimen sine lege praevia), sve su to osnove kontinentalnog kaznenog prava.

Dakle, ministar Kuščević bi nekom odlukom, drukčijom od pravnih postulata, zapravo politički, prigodno, skrojio neko pravo i zapravo, tehnički, donio nepravo, upravo zato jer u Hrvatskoj nigdje u nijednom zakonu ne piše da su riječi Za dom spremni protupravne, kao ni da postoji sankcija za taj pozdrav.

Najbolje o tome govori sutkinja iz Šibenika.

“Iako vam ne smijem govoriti o konkretnim imenima prijavljenih osoba, mogu kazati da je prekršajni postupak u slučajevima remećenja javnog reda i mira tijekom proslave obljetnice akcije ‘Oluja’ u Kninu prošle i pretprošle godine još uvijek u tijeku i da se po tim slučajevima radi. Same riječi ‘Za dom spremni’ nisu propisane kao prekršaj, ali kada je takav simbol pobudio kod nekoga osjećaj bilo kakve diskriminacije ili je potakao mržnju, onda će prekršitelj biti kažnjen. Mi sada pokušavamo utvrditi okolnosti pod kojima je sporni pozdrav izrečen i sukladno tome ćemo donijeti presude”,rekla je za ŠibenikIn Marina Belak s Prekršajnog suda u Šibeniku.

I, što sada Ministar Kuščević može napraviti, a da ne učini nepravo? Zabrana, administrativna, povlači sa sobom mnoga pitanja, a jedno je i kako možete zabraniti nešto što zakonom nije zabranjeno.

Jedino ispravno rješenje je donijeti zakon, ako se već želi kriminalizirati pozdrav Za dom spremni, i propisati naravno sankciju za to.

A ako Andrej Plenković bude inzistirao na donošenju odluke Ministarstva uprave, koja bi se kosila s pravnim načelima, ministru Kuščeviću ostaje na izboru ostavka, i ne bi bio prvi u ovoj Vladi.

Pupovac: Sigurni smo da se u rujnu spomenik HOS-ovcima skida

Bošnjaković: Nema zakonskog uporišta za skidanje HOS-ove ploče s pozdravom Za dom spremni

Brkić o spomeniku HOS-ovcima: Nismo u Domovinski rat išli s pozdravom Druže Tito mi ti se kunemo

Evo što ministar hrvatskih branitelja Medved kaže o pozdravu Za dom spremni i spomeniku HOS-ovcima

Sutkinja iz Šibenika o pozdravu Za dom spremni: Same riječi nisu propisane kao prekršaj, a postupci traju

Share This Article