Miklenić: Hrvatska nije ‘sekularna’ država, vrijeme je da se političari i mediji oslobode nametanja vjernicima

GK/B. Čović

Hrvatska nije ‘sekularna’ država – naslov je redovitoga komentara urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića. Time on odgovara na istupe bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je kritizirao HRT zbog načina obilježavanja Velike gospe.

Miklenić ističe da ne postoji ustavna definicija koja bi Republiku Hrvatsku definirala kao ‘sekularnu’, te zaključuje:

‘Izdizanje sekularizma iznad religija, na državnu ideologiju, bilo bi brisanje državne neutralnosti i stvaranje države u kojoj su sekularisti građani prvoga, a pripadnici religija građani drugoga reda. Vrijeme je da se političari i mediji oslobode nametanja vjernicima, koji su velika većina u hrvatskom društvu, svakoga sekularizma, a osobito onoga koji ima svoje korijene u komunističkoj ideologiji.’

Podsjetimo, Josipović je izjavio kako nema ništa protiv Crkve i vjere, ali da je HRT pretjerao s vjerskim sadržajem.

‘Ne, nisam napao Crkvu, nego HRT, i to ne zbog prijenosa mise, kako lažu neki desni mediji. Uostalom, i ja sam znao otići na mise u znak poštovanja prema vjeri svojih prijatelja i sugrađana. Ali protiv sam koncepta HTV-a koji je danima „prebukirao“ svoj program vjerskim sadržajem. To ne samo da prelazi okvire javne televizije i njezinih obaveza prema Vatikanskim ugovorima nego je kontraproduktivno za promociju duhovnih sadržaja. Osim toga, javna televizija trebala bi slijediti sekularni karakter države. Međutim, smatram da je Hrvatska dobrano iskoračila iz Ustavom definiranog koncepta sekularne države pa je valjda program HRT-a logična posljedica te činjenice’, rekao je Josipović, piše tportal.

Facebook Komentari