Bošnjaković: Nema zakonskog uporišta za skidanje HOS-ove ploče s pozdravom Za dom spremni

Ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, komentirao je uklanjanje ploče u Jasenovcu.

“Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima radi na tome i ono bi trebalo dati preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do ožujka 2018. godine. Kada vijeće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i poduzeti druge mjere”, rekao je Bošnjaković u intervjuu za Večernji list.

Ne postoji uporište u zakonu koje bi upućivalo na uklanjanje ploča, istaknuo je. “Izričito uporište u zakonu ne postoji. Grb HOS-a, unutar kojeg je ZDS, službeno je registriran i priznat. Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a, noseći taj grb, ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom ratu bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima. Na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, s druge strane, prihvatili smo tezu da ploča s pozdravom “ZDS” u Jasenovcu može vrijeđati ljude koji su ondje stradali zbog rasne i nacionalne pripadnosti. No dobro je da je osnovano Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako se ta priča ne bi rješavala na brzinu i pod tenzijama”, rekao je Bošnjaković.

Zakon kojim bi se sankcionirali simboli totalitarizama neće se donijeti prije nego što povjerenstvo završi s radom, pa tako vrlo vjerojatno ni ploče neće biti maknute dok se ne donese spomenuti zakon, dodao je.

Share This Article