Plenković o sastanku s Cerarom: Čujemo se i telefonski i vidimo redovito, priprema se sadržaj sastanka

Ad

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova, nakon čega se obratio novinarima.

Upitan je hoće li doći do uzvratnog susreta sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, koji je slovenski list Delo doveo u pitanje.

“Za nas je Slovenija država koja je susjedna, koja je prijateljska, s kojom želimo imati zrele, otvorene odnose, povećavati trgovinsku razmjenu, sudjelovati u različitim zajedničkim međunarodnim naporima, što dosad i radimo, a otvorena pitanja ćemo rješavati dijalogom i mirnim putem. Ono što se u ovom trenutku radi je da će naši kolege iz Ministarstva vanjskih poslova, iz odgovarajućih službi iz dviju Vlada, pripremiti sadržaj budućega sastanka. Vi znate da sam ja i tijekom boravka u Ljubljani s Mirom Cerarom dogovorio da ćemo u rujnu imati sastanak u Zagrebu. Kad se održi pripremni sastanak na razini službi, dogovorit ćemo precizan termin i ja ga očekujem ovdje u jednom prijateljskom tonu i duhu, kako inače komuniciramo, a čujemo se i telefonski i vidimo redovito, da nastavimo razgovarati o otvorenom graničnom pitanju, kao jednom od naših otvorenih pitanja”, rekao je Plenković.

“Do sastanka će doći”, ponovio je.

Plenkovića su novinari pitali je li među diplomatima bilo prijedloga da Hrvatska prihvati arbitražnu odluku.

“Mislite od hrvatskih diplomata da kažu da Sabor nije dobro mislio? Pa nisu baš toliko samostalni veleposlanici. Oni su tu da podijele s nama percepciju hrvatske vanjske politike i hrvatskih stajališta u međunarodnim odnosima, kako to kontekstualiziraju neki drugi i zato i služe ovakvi sastanci da malo međusobno pojasnimo određena razumijevanja, ali nikada nitko, ni oni niti mi nećemo upasti u zamku da državnu politiku kreira netko tko je tu da je provodi”, rekao je Plenković.

“Hrvatska je u arbitražni postupak ušla u dobroj vjeri u momentu kad je praktički bila ucijenjena, nemojmo to zaboravljati. Hrvatska je zbog blokada koje su neke članice imale u proteklom desetljeću, zbog suradnje s Haaškim sudom izgubila otprilike 3 godine svog integracijskog procesa, zbog otvorenog pitanja sa Slovenijom otprilike dvije godine. To je pet razvojnih godina. To je pet proračunskih godina europskih sredstava. To ja jako dobro znam, ne zaboravljam, imam uvijek na umu i vodim računa o tome i to znaju svi ljudi koji su danas bili ovdje. I to je početna pozicija. Početna je pozicija ulazimo u arbitražni pro”, kazao je Plenković, dodavši da je pravni tim napravio najbolje što je mogao, prenosi N1.

Facebook Komentari