Njemački ministar unutarnjih poslova zabranio je rad utjecajnog lijevo ekstremnog portala

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere zabranio je rad utjecajnog lijevo ekstremnog internetskog portala i udruge koja stoji iza ovog medija, a prilikom racija u prostorijama udruge je pronađeno i oružje.

Portal linksunten.indymedia.org De Maiziere je nazvao najvažnijom internetskom platformom za lijeve ekstremiste u Njemačkoj. Ovaj portal je godinama korišten za širenje mržnje prema onima koji razmišljaju drugačije i prema predstavnicama države, objasnio je ministar unutarnjih poslova. U obrazloženju zabrane stoji da se putem te stranice redovito pozivalo na nasilje protiv predstavnika državnih službi kao i na sabotaže protiv javne i privatne imovine.

Na stranici su se nalazila i uputstva za sastavljanje naprava za izazivanje požara kao i preporuka da se na policajce umjesto boca i kamenja bacaju pirotehnička sredstva. Na stranici se, između ostalog, nalazi tekst u kojem se aktivist lijeve scene hvali paljenjem obiteljskog automobila jednog policajca.

Čitava stranica predstavlja temeljito nepoštivanje naših zakona i protivi se vrijednostima koje proizlaze iz ustava, rekao je de Maiziere.

Rasprava o oštrijem odnosu prema lijevo ekstremnoj sceni rasplamsala se nakon nasilnih prosvjeda kojim je popraćen summit organizacije G20 početkom srpnja u Hamburgu nakon čega su slijedili zahtjevi dijela javnosti, ali i predstavnika sindikata policije za oštrijim odnosom prema nasilnom dijelu lijevo radikalne scene. Zabranu je pozdravio i ministar pravosuđa Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD). Ekstremizmu nema mjesta u našem društvu, rekao je Maas, prenosi HRT.

Facebook Komentari