Ne spašavamo gradonačelnike nego tražimo model kako prisiliti na suradnju predstavnička tijela i čelnike izvršne vlasti u jedinicama lokalne samouprave

U Ministarstvu uprave održan je sastanak stručne radne skupine o promjenama Zakona o lokalnoj samoupravi. Ministar uprave odbacio je kritike da jača moć ionako moćnih lokalnih čelnika.

”Usuglasili smo veći dio zakona, jos tridesetak posto trebamo proći pa onda zakon ide na javnu raspravu. Namjera je donijeti ga do početka prosinca, da tada stupi na snagu kako bi se i novi proračuni u jedinicama lokalne samouprave izglasavali po novim pravilima”, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević.

Napominje kako će se mijenjati uvjeti kad se radi o rušenju gradonačelnika nakon neizglasavanja proračuna.

”Upravo smo na tom članku. Naravno da ćemo omogućiti da se uz neizglasavanje proračuna može rušiti gradonačelnik, no to će biti malo drukčiji uvjeti nego su bili dosada. To nisu lokalni šerifi nego vrijedni radišni ljudi koje su građani direktno birali na neposrednim izborima. Detalje ćemo znati kad Vlada prihvati zakon. No, u ovim izmjenama ima puno toga čime jačamo općinska, gradska i županijska vijeća, a slabimo gradonačelnika”, rekao je.

Dodaje kako će se ovim izmjenama zakona smanjiti mogućnost da skupština ili vijeće ucjenjuju čelnika tijela.

”Vjerujem da će to biti dobar miks”, optimističan je Kuščević.

”Ne spašavamo gradonačelnike nego tražimo model kako prisiliti na suradnju predstavnička tijela i čelnike izvršne vlasti u jedinicama lokalne samouprave”, kaže ministar.

Profesor Dušan Lozina s Pravnog fakulteta u Splitu ocijenio je da je prijedlog zakona dobro odmjerio ovlasti gradonačelnika i vijeća, te da ne vidi intenciju jačanja ovlasti gradonačelnika. No napomenuo je, ipak, da postoji prijedlog po kojem će se gradonačelnicima omogućiti da bez dozvole vijeća raspolažu s većim iznosima nego sada, kada je to ograničeno na milijun kuna.

Zakonske izmjene podržao je i Željko Turk, čelnik Udruge gradova koji smatra da je važno postići da skupštine ne mogu, u dnevnopolitičke svrhe, rušiti direktno izabrane gradonačelnike, piše N1,

Share This Article