Koprić: To je želja da se politički sustav disciplinira, da vlada preuzme kontrolu nad cijelim političkim sustavom

Gost Dnevnika N1 bio je Ivan Koprić predsjednik Instituta za javnu upravu i profesor Pravnog fakulteta. Komentirao je najavljene promjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

Što mislite o odredbi da ako padne budžet, lokalnom šefu ostaje glava na ramenu?

Mislim da to nije sretno rješenje. To smo već imali. Dovodilo je do zloupotrebe jer su lokalni čelnici sami izazivali pad tijela, a oni bi ostali pa su mogli izazivati volju birača pa su mogli poštimati situaciju da to njima bolje paše.

Što se ovim izmjenama pokušava postići?

To je želja da se politički sustav disciplinira, da vlada preuzme kontrolu nad cijelim političkim sustavom jer je lakše kontrolirati čelnike nego vijećnike. Ovaj argument da su načelnici izabrani neposredno je donekle točan… Ali su i vijeća izabrana neposredno, građani su ga birali, a ne neki nepoznati faktori i ništa se tu nije bitno prommijenilo spram Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

Jedna stavka se tiče novca. Gradonačelnici su mogli s 0,5 posto proračunskih prihoda samostalno raspolagati.

Meni se čini da to ide prema većoj samostalnosti u odlučivanju jer u troškovima koji su prelazili taj iznos su odlučivala vijeća. Ja bih bio donekle zadovoljan kad bi se to donekle uravnotežilo. U Velikoj Britaniji za svakih trošak koji prelazi 5 tisuća kuna se mora objaviti drugi dan što je zašto i kako potrošeno te koji su učinci. Kad bismo ta pravila imali donekle bih bio zadovoljan i s ovim. Kontrola od strane prestavničkog tijela mora postojati.

Tu je i ono što ministar stalno ponavlja – da želi izbjeći da se gradske skupštine ne pretvore u ucjenjivačke skupine. Što mislite o takvoj formulaciji?

Taj argument trgovine mi dugo slušamo i ministar ne razumije što je demokracija ni što je lokalna demokracija, ali tako nešto ružno reći o demokratskim političkim institucijama je skandalozno pogotovo od ministra. Ako bismo to čuli u birtijama možda bismo mogli razumjeti, ali to čuti od ministra je strašno.

Facebook Komentari