Čačić: Apsolutna je i neupitna odgovornost HNB-a, ali ne samo njih, nego i države za kredite u CHF

Varaždinski župan Radimir Čačić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualne političke teme.

Kako komentirate najavljene izmjene Zakona o kreditiranju?

To je sigurno ponovno korak u dobrom smjeru. To je standardna praksa u najvećim svjetskim zemljama, kad dođete do granice vrijednosti nekretnine, onda možete vrijednošću nekretnina diktirati vanjski dug. Takva praksa postoji. Sve ove igre malih slova neće proći. Naročito je jedna banka isključivo funkcionirala po principu varanja. Puno ima neopravdanih zahtjeva građana koji su se doveli u poziciju u kojoj jesu, ali ni banke se ne može izuzeti.

Kad govorimo o kreditima i lošim tečajem u švicarcima, kolika je bila odgovornost HNB-a?

Kad imate policajca koji je zadužen da čuva određeni kvart i vidi nekoga da provaljuje u izlog, a on ga stidljivo upozorava, umjesto da uhiti. Nema HNB što upozoravati, treba spriječiti. Dakle, apsolutna je i neupitna odgovornost HNB-a, ali ne samo njih, nego i države, Ministarstva financija i banaka, a o građanima ne treba ni govoriti. Odgovornost je svih i posljedice trebaju snositi svi.

Kako komentirate potez Vlade, koja je krenula u potragu za financijskim savjetnikom za otkup dionica Ine od MOL-a?

Devet mjeseci prošlo je od najave otkupa. Sad su odlučili naći savjetnika i to će trajati devet mjeseci, pa će on devet mjeseci odlučivati što treba učiniti, a onda idemo na izbore. Kad je cijela priča objavljena, rečena je bez ikakvih uporišta. Tako kompleksne situacije moraju imati promjenjive scenarije, kako će se postaviti MOL, kako će se postaviti mađarska vlada, kako će se postaviti partneri na koje eventualno računamo. Naravno da nam trebaju savjetnici i ta priča da mi sve najbolje znamo uvijek nas skupo košta i zato i gubimo sve sporove. Za ozbiljne stvari u međunarodnim sporovima uzimaju se ozbiljni ljudi, ali to košta. Ovo u kojem se smjeru ide – ide se sporo, ali možda ipak netko nešto suvislo zaključi.

Jesu li Rusi najizgledniji?

Rusi su sigurno najizgledniji, jer je to u prirodi stvari, ali nisu i najpoželjniji. Rusi su tu, da oni su najizgledniji, najpotentniji, najsnažnije zainteresirani, ali koliko koga od njih možemo uključivati, to je pitanje. Ja bih radije vidio više njih u ravnoteži, što je i moguće.

Vlada tvrdi da je najbolji model preko prodaje dionica HEP-a, a sad se najavljuje i promjena Zakona o vodama, kako bi se hidroelektrane vratile u vlasništvo HEP-a, kako bi mu povećale vrijednost…

To je model na prvu ruku, na prvi pogled. Ne daj Bože da hrvatska vlada i hrvatska država vode Inu, to ne može biti dobro.

Facebook Komentari