MORH za naoružanje Patrija nije izabrao Đuro Đaković, evo što kaže šef te tvrtke

To je za nas davno završena priča – prokomentirao je predsjednik Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal informaciju da je slavonskobrodska grupacija izgubila posao naoružavanja Patrije za MORH zato što je bila dvostruko skuplja od konkurenata i zato što je ponudila protukolklopne rakete manjeg dometa.

Na činjenicu da je Ministarstvo obrane izabralo 30-milimetarske topove izraelske kompanije Elbit on je reagirao riječima da je Đuro Đaković još prije šest godina, u vrijeme kada je to bio prvi model kupolne stanice koja ima punjenje uspod oklopa. počeo dokazivati zašto je to bitno za brodsku tvrtku i što bi taj posao značio za buduće projekte. Dogodilo se, međutim, da je netko drugi ponudio nešto što oni nisu mogli.

– Govori se da smo bili dvostruko skuplji. Mi to i ne krijemo, ali nisu ni Patrijina vozila baš jeftina. Ima puno jeftinijih oklopnih vozila, pa ako su se kupovale Patrije, mogao se kupiti i adekvatan top. Ali to je odluka Ministarstva obrane – rekao je Mazal.

On je istaknuo kako su u Đakoviću ponosni na činjenicu da za Kongsberg rade 30-milimetarsku strojnicu za američku vojsku, supersofisticirani proizvod zahvaljujući kojemu su prepoznati kao kompanija koja može razviti nešto novo. Podsjetio je i kako hrvatske oružane snage i nadalje imaju proizvode brodske tvrtke u svom portfelju te dodao kako nema nijednog razloga da se ta suradnja, bez obzira na gubitak posla s Patrijom, ne nastavi i u budućnosti. – Činjenica da je kupac do jučer bio i većinski vlasnik naše tvrtke po meni bi trebala imati neku snagu, ali na natječaju je izabrano to što je izabrano i mi pošteno priznajemo da smo izgubili. Mislim da ćemo morati poraditi na otklanjanju tog nesrazmjera između naših mogućnosti s jedne te potreba i financijskih mogućnosti Ministarstva obrane s druge strane – zaključio je Mazal, piše Večernji list..

Facebook Komentari