Hrvatski studentski zbor o stipendijama i poreznim olakšicama s ministricom Divjak, evo što su zaključili, neće se sviđati Zdravku Mariću

Održan je sastanak Hrvatskog studentskog zbora s ministricom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženkom Divjak, a nakon sastanka HSZ je objavio priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Zagreb, 24. kolovoz 2017. – Hrvatski studentski zbor održao je u srijedu, 23. kolovoza 2017. godine, sastanak s ministricom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženkom Divjak i njenim timom. Na sastanku se razgovaralo o svim zakonima koji se tiču studenata, pravilnicima koji reguliraju subvencionirani smještaj i prehranu te općenito o studentskom životu i studentskom standardu.

Ovo je bio prvi sastanak Hrvatskog studentskog zbora s ministricom Divjak te je u ime svih studenata predsjednik HSZ-a Petar Ramljak zaželio ministrici uspješan mandat te uspješnu suradnju sa studentima kako bi se unaprijedio sustav visokog obrazovanja.

Na sastanku su ukratko pregledani svi pravilnici i zakoni koji reguliraju studentski život i standard, a usuglašeno je da sve buduće promjene moraju biti cjelovite te da svi zakoni moraju biti usuglašeni, a ne ići u parcijalna rješavanja problema.

Pomoćnik ministrice doc. dr. sc. Tomislav Sokol izvijestio je da će se u petak, 25. kolovoza 2017. godine, održati sastanak radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova te se nada da će ovo biti posljednja sjednica te radne skupine te da će uskoro krenuti javna rasprava.

Hrvatski studentski zbor i Ministarstvo znanosti i obrazovanja složili su se kako je potrebno sve stipendije izuzeti iz porezne olakšice za roditelje, tj. iz granice od 15,000kn koliko sada student smije zaraditi, a da svejedno bude porezna olakšica roditeljima. Poduzet
će se svi potrebni koraci kako bi se to što prije ostvarilo.

Također smo obaviješteni da će vrlo brzo krenuti povjerenstvo za izradu izmjena i dopuna Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju te da će se donositi novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju gdje su se obje strane složile da te promjene moraju biti temeljite i kvalitetne i da se s tim zakonom ne smije žuriti nego da se mora napraviti kvalitetan zakon.

Jedna od stvari koja je istaknuta na sastanku je i skorašnji kraj trenutnih programskih ugovora na sveučilištima te potreba za sklapanjem novih.

Tako će se u mandatu ministrice Divjak dosta razgovarati o temi programskih ugovora, a predstavnici studenata će u toj temi biti kvalitetni sugovornici.
Jedna od tema koja je bila aktualna tijekom ove akademske godine bio je i Hrvatski kvalifikacijski okvir koji je u javnoj raspravi skupio preko 1800 komentara te nam je iz ministarstva rečeno da se komentari još obrađuju te da se uskoro očekuje završetak obrade.

Hrvatski studentski zbor nada se daljnjem kvalitetnom i konstruktivnom razgovoru s ministricom Divjak i Ministarstvom znanosti i obrazovanja kako bismo zajedno unaprijedili i poboljšali cjelokupni sustav visokog obrazovanja.

Share This Article