Analiza: Činjenice o izvrsnom hrvatskom klupskom nogometu 2017.

Piše: prof. dr. sc. Kristijan Krkač

U ozbiljnim klubovima i športskim nacijama kad završi dio ili ciklus natjecanja provode se mjerenja i analize uspješnosti i planiraju se i provode promjene. Zamislimo na trenutak da je u Hrvatskoj takva situacija i pitajmo se – Kojom ocjenom ocijeniti dosadašnje nastupe nogometnih klubova u europskim natjecanjima u sezoni 2017./18.?

RIJEKA (Olympiacos – Rijeka 2:1) Olympiacos je unaprijed bio igrački bolji, a igrom egal Rijeci. To se i pokazalo, tj. Rijeka je bila na streljani 90 min., povela je 0:1, ali je na koncu primila 2 zgoditka. Ukratko, dobro je i prošla. (Rijeka – Olympiacos 0:1) Rijeka je bila nesposobna iznijeti loptu iz vlastitog šesnaesterca, a kamoli zadržati ju na svojoj polovici bez veznih igrača. Dvije kontre i dvije 100% prilike ne čine igru. Ponovili su iste pogreške iz prve utakmice. Olympiacos je igrao koliko im je trebalo. No dovoljno je da se Rijeka uopće plasirala u Europsku ligu i to njezin cjelokupni rezultat čini dovoljnim.

DINAMO (Dinamo – Skenderbeu 1:1) Dinamo je unaprijed bio igrački bolji, ali igrom loš kao i Skenderbeu. No bez ijednog veznog igrača na terenu i bez oba krilna beka Dinamo je mogao biti sretan da je u posljednjim minutama uopće izjednačio. Teško se sjetiti lošije Dinamove igre. Ukratko, dobro je prošao. (Skenderbeu – Dinamo 0:0) Dinamo je bio nesposoban prijeći centar što je objašnjivo nedostatkom veznjaka. Poluprilike i slučajne prilike jedino je što su postigli i ničime nisu zaslužili prolaz. Kako nije bilo ničeg pozitivnog u igri Dinama, ocjena je nedovoljan.

HAJDUK (Everton – Hajduk 2:0) Hajduk je bio vidno nemoćan nositi se s brzinom Evertona koji je barem za klasu bolji igračima i igrom (prvi udarac u okvir Evertonovog gola uputili su tek koncem prvog poluvremena). Everton je nakon vodstva očito igrao koliko mu treba vjerujući da su s tim rezultatom sigurni u uzvratu. (Hajduk – Everton 1:1) Dvije prilike u poluvremenu ne čine uspješno poluvrijeme pa makar i jedna bila iskorištena. Doduše zgoditak je bio izvrstan udarac. S druge strane, primiti izjednačujući zgoditak s polovice igrališta na početku drugog poluvremena mogu samo vrhunski koncentrirane momčadi, pri čemu treba izdvojiti vratara i izvođača kaznenog udarca. Iako je suparnik bio za klasu bolji, te usprkos postignutom zgoditku Hajduk nije pokazao ništa posebno, pa je ocjena nedovoljan.

OSIJEK (Osijek – Austrija Beč 1:2) Osijek je s podjednakim suparnikom odigrao ravnopravno. Propušten jedanaesterac rijetko se pokazuje nevažnim. Osijek je u prvom susretu pokazao najbolju igru od svih hrvatskih klubova kao i u prethodnim kolima. (Austrija Beč – Osijek 0:1) Osijek je ponovno igrao dobro u obrani i sa suvislim pokušajima kontri. Ipak, bez udarca u okvir u prvom poluvremenu nisu mogli puno. U drugom poluvremenu Osijek je počeo igrati otvorenije i u prve 2 minute zapucao 2 puta u okvir gola unutar kojeg je gle čuda bio golman. Ofenzivnija igra dovela je utakmicu u klasičnu dilemu: ili zgoditak iz ofenzivnije igre Osijeka ili iz kontre Austrije. U 62. min. Osijek je poveo. Dilema je i dalje bila na djelu, ali u zamijenjenim ulogama. Iako je Osijek jedini pobijedio i to na strani, to je ipak bilo nedovoljno, pa je ocjena nedovoljan.

To su pojedinačne ocjene dosadašnjih nastupa hrvatskih nogometnih klubova u europskim kvalifikacija, a prosječna ocjena je nedovoljan. To su igračke i rezultatske činjenice a u ovom slučaju rezultati su proizvod nedostatka igre. Te su činjenice dijametralno oprečne športsko-navijačkom praznovjerju i medijsko-novinarskom alternativno činjeničnom trabunjanju.

Ako u nečemu ima poetske pravde, onda je to najbolja igra Osijeka i pobjeda u Beču i prolazak Rijeke u Europsku ligu, a nasuprot tome ispadanje u posljednjih 27 godina umjetno stvaranih hrvatskih klupskih veličina koje su odavno prokockale svoje europske uspjehe iz 60-ih, 70-ih, pa i 80-ih godina prošlog stoljeća. Odavno je prošlo vrijeme kad su strane momčadi strepili dolazeći na hrvatske stadione pitajući se hoće li primiti 1, 2 ili 3 zgoditka, a došlo je vrijeme kad jedino domaći navijači strepe nad time koliko će njihove momčadi primiti. To su činjenice o hrvatskom klupskom nogometu.

Facebook Komentari