Plenković: Dao sam poseban nalog ministru unutarnjih poslova Božinoviću da se detaljno istraže uzroci jer postoje indicije da je dio požara podmetnut

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na 70. Međunarodnom sastanku predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA) koji se održava na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Nakon sastanka premijer se u izjavi medijima osvrnuo i na požare koji haraju Dalmacijom.

“Vidite i sami da smo reagirali kod svih požara, odmah sam tražio od ministara Božinovića, Krstičevića i Butkovića da budu s našim ljudima. Na terenu je i šef DUZS-a i želim još jedanput zahvaliti svima na trudu i angažmanu. Posjetio sam nedavno i pilote i tehničare naših kanadera, donijet ćemo na Vladi odluku da im se da posebna nagrada. Sve službe čine maksimalne napore. Želim također reći da sam dao poseban nalog ministru unutarnjih poslova Božinoviću da se detaljno istraže uzroci jer postoje indicije da je dio požara podmetnut namjerno. Detaljnu analizu napravit ćemo nakon sezone”, odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje je li mu pal na pamet da ode na teren.

Što se tiče njegovog osobnog odlaska na požarišta dodao je: “Bio sam neki dan. Znate da sam bio. Svejedno, ako su bila tri ministra, onda je Vlada tu.”

Sve češće se u slučaju požara spominje i odgovornost Hrvatskih šuma. Razmišlja li Vlada o tome da se postrože neki pravilnici?

“Gledajte, napravit ćemo cijelu analizu da vidimo što se tijekom jeseni, zime i proljeća može učiniti da se spriječe požari. Mislim da je ovakva sezona požara, kakvu još nismo doživjeli, pravi trenutak da se napravi analiza. U svim sustavima koji su nadležni na bilo koji način”, rekao je premijer.

Kratko je komentirao i informaciju da su u Crnoj Gori doslovno prepisali kurikularnu reformu Borisa Jokića: “Dat ćemo najprije da se to temeljito ispita, očito su stvari na internetu bile ineresantne našim susjedima”.

Danas se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Što Vlada čini po pitanju suočavanju s prošlosti? Premijer kaže – puno.

“Jasno smo rekli da treba osuditi sva kršenja ljudskih prava, doći do istine, osuditi sve totalitarne režime, suočiti se s prošlošću, dati zadovoljštinu onima koji su bili žrtve. Ova Vlada i kroz rad Vijeća koje smo osnovali želi pridonijeti istini i pomirbi, onome što u hrvatskoj javnosti i politici može dovesti barem do jednog minimalnog konsenzusa”, rekao je.

No ploča u Jasenovcu s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” još stoji.

“I na tome radimo. Čekamo odgovor Ministarstva uprave”, odgovorio je Plenković, prenosi N1.

Facebook Komentari