Aleksić: Sutkinja je donijela presudu – Addiko mora platiti 90.000 kuna prekršajne kazne

Saborski zastupnik SNAGA-e i član udruge Franak, Goran Aleksić bio je gost N1 studija uživo.

Aleksić je u studio došao direktno sa suda.

“Danas je bila zadnja rasprava na Prekršajnom sudu. Optužio sam Hyypo banku, danas Addiko, što nije sa mnom dogovorila, nego samovoljno odredila parametre 2014. godine. Proces je danas završio i sutkinja je donijela presudu – Addiko mora platiti 90.000 kuna prekršajne kazne”, kazao je Aleksić.

Dodaje da je pobjeda koja ide u državni proračun, ali još treba Visoki prekršajni sud potvrditi presudu jer će se odvjetnici banke vjerojatno žaliti. Ipak, u ishod Aleksić ne sumnja.

Mnogi su tužili banke zbog nezakonito određenih kamata. Što su to banke točno radile nezakonito?

“Banke su ugovarale promenjivu kamatnu stopu na način koji nije dopušten zakonom. Sada rade dobro, ali tada biste došli po kredit i banka bi dogovorila stopu na način da piše u ugovoru da je, na primjer, kamata 4 posto i mijenjat će se dalje odlukom banke. Nitko tada nije znao da se takva kamata ne može ugovarati. Kamata mora biti odrediva, ona je cijena. Banka te elemente nije dogovarala i svaka promjena kamatne stope je nezakonita jedino ako banka kasnije, u aneksu ne dogovori kamatnu stopu s vama”, objasnio je Aleksić.

Facebook Komentari