Karta požara: DUZS izvijestio kakvo je stanje jutros na požarištima u Dalmaciji

DUZS je objavio pregled stanja na požarištima.

Zadarska županija

Aktivan je požar na Velebitu – predio Ćelavac, Modrići, Tulove grede, Sv. Rok za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Na požarištu su prisutna povremena izdimljavanja, ali je požar pod nadzorom gasitelja. Na terenu dežuraju pripadnici DVD-a Jasenice.
Na širem benkovačkom području aktivno je više požara (na području Popovići, Brgud, Lisičići, Podgrađe, Kožlovac, Ceranje – Vrana, Lepuri, Kašić, Pristeg, Slivnica, Sikovo-Raštane, koji su dojavljani 20. kolovoza 2017. oko 20:00 sati. Na terenu su sve snage s područja Zadarske županije, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Zadar, JVP Vodice, vojnici NOS-a HKoV-a te izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske , Karlovačke, Zagrebačke županije (s požara Promina preusmjereni na ovaj požar), Krapinsko-zagorske , Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Zatražene su i dodatne snage s kontinenta – Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Varaždinske i Osječko-baranjske županije. Većina požara na benkovačkom području je aktivna.

Šibensko – kninska županija

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa, za kojeg je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik dojavu zaprimio 17. kolovoza u 14:58 sati, još uvijek je aktivan. Požar se brzo širi. Na terenu su snage iz Šibensko-kninske županije i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Zadar te ispomoć iz Primorsko-goranske, Zagrebačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Zagreba.

Splitsko – dalmatinska županija

Aktivan je požar kod Omiša, Dubci Slime, za kojeg je dojava zaprimljena 21. kolovoza 2017. u 20:50 sati. Na terenu su vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije – ukupno 214 vatrogasaca s 52 vozila. Gašenje je u tijeku.

Hrvatski autoklub: Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila, a između čvorova Benkovac i Pirovac vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h, jednim trakom, zbog smanjene vidljivosti od dima. Zbog požara zatvorene su ceste državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu; državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju (kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste) i ŽC6066 u mjestu Pristeg.

Priopćenje Stožera civilne zaštite Zadarske županije

Na poziv načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije, zamjenika župana Šime Vickovića, jutros u 7.00 se sastali su se članovi Stožera. Sastanku stožera su osim članova, bili nazočni i ravnatelj DUZS Dragan Lozančić te glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

Situacija na opožarenom području Zadarske županije je znatno bolja nego jučer. Trenutno je na požarištima angažirano 283 vatrogasaca sa 46 vozila iz cijele Hrvatske, te 103 pripadnika oružanih snaga RH s tri vozila. Novo pristigle snage iz drugih područja RH jutros će na terenu zamijeniti iscrpljene vatrogasce za koje je osiguran adekvatan smještaj i prehrana. Zračne snage su od ranog jutra počele s djelovanjem sukladno potrebama na terenu.

Najteža situacija je trenutno na području naselja Pristeg i Lišane Ostrovičke, te Miranja, Ceranja i Vrane gdje gašenje otežava situacije gdje je dio opožarenog područja zagađeno minama. Na tim područjima vatra još nije pod kontrolom, no sve kuće su osigurane ljudstvom i tehnikom.

Na području Popovića vatra je pod kontrolom, no situacija je u mnogočemu ovisna o vremenskim uvjetima. Očekuje se smirivanje bure tijekom dana, što će uveliko olakšati kontrolu na požarištima.

Nakon što je sinoć oko 22.30 otvorena autocesta A1, promet se uz regulaciju policije na području županije normalizirao. Županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša istaknuo je kako tijekom jučerašnjih požara nije bilo ljudskih žrtava i većih materijalnih šteta na stambenim objektima.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je svim angažiranim snagama na požrtvovnom i koordiniranom djelovanju, a glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković posebno je pohvalio dobru koordinaciju između svih operativnih snaga i jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ravnatelj DUZS Dragan Lozančić rekao je kako je jučerašnji dan bio jedan od najtežih u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni te da je spomenuta dobra koordinacija primjer kako u takvim situacijama treba reagirati. Zahvalio je i Vladi RH koja je na teren poslala tri ministra koji su dali podršku gasiteljima.

Izdana je uzbuna za sve vatrogasne snage u RH, dvije osobe prijavljene zbog požara, još jedna uhićena

Facebook Komentari