Analitičari: Josipović je malo pretjerao; Ne može djelovati kao ostrašćena stranačka ili ideologijom zadojena osoba

Što znači nenadana aktivnost bivšeg predsjednika Republike, Ive Josipovića, koji je proteklih dana redom kritizirao najprije Pupovca, potom Crkvu i konzervativne udruge, da bi se naposljetku obrušio i na samu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović?

‘Ako je do zabave @KolindaGK, Gardaland je bliži i jeftiniji. A i maslinika od Istre do Dalmacije koliko ti srce hoće’, jedan je od posljednjih komentara Ive Josipovića na Twitteru, u kojem kritizirao aktualnu predsjednicu zbog njezina posjeta Hobitonu. Zadnji je to u nizu tvitova kojima se Josipović nešto žešće osvrće na pojave i događaje u društvu. Podsjetimo, ranije se putem Twittera dotaknuo i Crkve, ali i konzervativnih udruga.

‘Josipović je žalosna priča. Kada je netko bio izabran za predsjednika RH, tada je bio predstavnikom cijelog naroda. Iz toga proizlaze posebne obveze. Kad se čovjek koji je kao predsjednik države bio predstavnik cijelog naroda spusti na to da radikalizira političku arenu, da antagonizira protivnike, onda on dezavuira ono što je u jednom trenutku postigao i ne pokazuje da je intelektualno dorastao poziciji koju je obnašao. Bivši predsjednik može biti ustavni sudac, može biti sudac međunarodnog suda, može tražiti nastavak karijere u civilnom društvu, u europskim institucijama. Međutim, ne može, a da pritom ne šteti političkoj kulturi u Hrvatskoj, djelovati kao ostrašćena stranačka ili ideologijom zadojena osoba’, smatra politički analitičar Davor Gjenero.

Da Josipović ipak malo pretjeruje, smatra pak politički analitičar i predsjednik Instituta za europske i globalizacijske studije Anđelko Milardović. ‘Diskurs koji Josipović koristi ide na ruku onom dijelu biračkog tijela koji je na istoj svjetonazorskoj crti, a to je jedan uski krug. Taj tip političke komunikacije vrlo je oštar i odbojan. Kao građanin i bivši predsjednik ima pravo na svoj stav o uređenju države, ali mislim da je malo pretjerao. Usred mrtve sezone pojačao je aktivnost, on je potaknuo tip kampanje koji je jednom dijelu društva dosta iritantan. Postavlja se pitanje smisla i svrhe tog ideološkog rata protiv hrvatske džamahirije. Otvara se ideološki rat koji je zamro dolaskom briselske bele rukavice’, kaže Milardović za tportal.

Evidentno je, rekao je Gjenero, to da je Josipović u nekoj kampanji i očito je da bi želio biti SDP-ov kandidat za predsjednika. ‘No ne znam za slučaj da se ponovno kandidirao netko tko je nastupio na izborima iz Ureda predsjednika i izgubio. Bilo je ljudi koji su izgubili predsjedničke izbore, poput Nixona, pa se ponovno kandidirali i pobijedili. A da bi netko odradio jedan mandat, sramotno izgubio izbore nakon dakle jednog mandata i poslije toga ponovno bio kandidat za izbore – takvi slučajevi ne postoje’, poručuje Gjenero.

Facebook Komentari