Svi djelatnici u veleposlanstvu Srbije u Skoplju povučeni su na hitne konzultacije u Beograd: Nije riječ o maloj stvari

Svi djelatnici u veleposlanstvu Srbije u Skoplju povučeni su na hitne konzultacije u Beograd. Premijerka Ana Brnabić razgovarala je s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i poručila “da se ne radi o maloj stvari” te najavila priopćenje Ministarstva vanjskih poslova.

Razlozi konzultacija i povlačenja diplomata i osoblja nisu službeno priopćeni, ali mediji prenose informacije skopske TV Telme da je veleposlanstvo Srbije, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražilo od makedonskih vlasti da pojačaju sigurnosne mjere u cijeloj zgradi veleposlanstva u glavnom gradu Makedonije. Novinar TV Telme javio je u nedjelju navečer da su svi prozori na veleposlanstvu zamračeni, ali da ispred zgrade nema dodatnog policijskog osiguranja.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije potvrdilo je da je primilo notu veleposlanstva Srbije u Skoplju kojom su obaviješteni da je osoblje pozvano na konzultacije u Beograd.

“Ministarstvo vanjskih poslova nije upoznato s razlozima te odluke i stoga uspostavlja komunikaciju s MVP-om Srbije. U skladu s relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije poduzimaju mjere za zaštitu sigurnosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju”, priopćio je makedonski MVP.

U međuvremenu, makedonski MUP poduzima pojačanje mjere osiguranja veleposlanstva Srbije u Skoplju nakon što su dobili obavijest da je Beograd odlučio diplomate povući na hitne konzultacije, javlja RTS.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Blic, izjavio je da su “srpski nadležni organi ustanovili i dokazali da je protiv Srbije izvršeno obavještajno djelovanje i da je zbog toga povučeno diplomatsko osoblje iz Makedonije”.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je “da se ne radi o maloj stvari” i da je imala konzultacije s predsjednikom Vučićem i sastanak s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem. Brnabić je novinarima u Vladi Srbije najavila i skoro priopćenje Ministarstva vanjskih poslova na kojem se, kako je istaknula, “zajednički radi”.

Makedonska agencija Makfaks javila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Beograd dobio informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesco. Iako razloge službeno nisu priopćile ni makedonska ni srpska strana, agencija Makfaks sve povezuje s glasanjem za ulazak Kosova u Unesco i prijetnjama šefa srpske diplomacije Dačića da će uzvratiti na eventualnu podršku Makedonije Kosovu, pa i da će preispitati priznavanje ustavnog imena zemlje, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari