Stanje na terenu je krajnje dramatično: Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su!

Tijekom noći buknulo je petnaestak požara na benkovačkom području te oko Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Vrane, Benkovca i Turnja. Dio požara je ugašen, no stanje je i dalje kritično. Kako javlja Antena Zadar, požari su se opasno približili Zadru.

Požar je izbio i između Dikla i Kožina, a kanaderi brane zadarski deponij smeća. Stanje je sve gore.

Prema informacijama koje dolaze s terena, a koje su ukratko potvrđene iz Javne vatrogasne postaje Zadar, požari su se opasno približili Zadru. Neutvrđen broj kanadera i airtractora trenutno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica, javlja Antena Zadar.

”Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su”, jedino je što su u žurbi stigli potvrditi u JVP Zadar.

”Kod samog Zadra smo u visokom stanju pripravnosti, držimo tamo dio snaga. Jako smo razvučeni po požarištima, gasimo od sinoć, vatrogasci su umorni, orkanska bura otežava gašenje, kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

JVP Zadar s najnovijim informacijama donosi loše vijesti – samo Vir ne gori! U plamenu su Slivnica Donja i Gornja, Smilčić-Kašić, Vrana, Benkovac i Turanj.

Najteže oko Benkovca
Na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri Kanadera CL-415 i četiri Air tractora AT-802, a u nastavku djelovanje zračne snage će preraspoređivati djelovanja na najkritičnijim područjima i sukladno prioritetima gašenja.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između Pirovca i Benkovca. Obilazak je: čvor Benkovac (A1) – Šopot-Stankovci (DC27) – Čista Mala (DC59). Zbog požara zatvorene su i državna cesta DC56 Kožlovac-Lišane, ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje, javlja HAK.

Požar iz Turnja se proširio do područja iznad Vrane
”Veliki požar koji je u nedjelju navečer krenuo kod Turnja u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure”, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

”Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta”, rekao je Hini Šoša.

Nema saznanja o navodnim ampulama s fosforom
Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: “Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima”.

Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. “Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio”, dodala je.

Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje.

”Noćas smo od 8 navečer do negdje dva ujutro imali 15-ak požara na otvorenom prostoru. Ovdje puše jaka bura što jako otežava gašenje. Na 3-4 požara na benkovačkom prostoru još uvijek se brane kuće. Jutros smo dobili i pomoć zračnih snaga pa će sada gašenje biti lakše. U pomoć nam je došlo i 70-ak vojnika, a stižu nam uskoro u pomoć i vatrogasci iz drugih županija’, kazao je za N1 Željko Šoša, glavni vatrogasni zapovjednik za Zadarsku županiju.

Noćas buknulo desetak požara, sumnja se da su podmetnuti, ima ozlijeđenih vatrogasaca

Facebook Komentari