Da Hrvatska uvozi banane, razumljivo je, ali da uvozi toliko svinjskog mesa…..

Ad

Uvoz svinjskog mesa svake godine raste, a broj domaćih farmi pada.

U Draženovu restoranu na dan se izvrti i 10 odojaka. Kupaca uvijek ima, iako su cijene skočile za 20-ak posto.

Trgovine krcate mesom iz uvoza, a slavonski svinjci prazni…

“Trebalo bi smanjiti uvoz i dati seljaku našem da se radi, da se razvija. Automatski cijene idu gore, sve manje i manje je krmača, selo je dosta uništeno”, požalio se ugostitelj Dražen.

Na meniju njegova restorana i dalje je samo domaće. “Uvoz je puno jeftiniji nego što je živ u nabavi. Radimo samo s domaćim ljudima, s domaćim odojcima, znači imamo sve domaće”, dodaje Dražen.

U prvom kvartalu ove godine, Hrvatska je uvezla 27 808 tona svinjskog mesa, što je porast od 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada smo uvezli 25 621 tonu. Koristi od uvoza, koji raste već godinama, imaju krajnji kupci. Kilogram svinjskog buta trenutačno stoji 37,72 kune, a prije 9 godina bio je 19 posto skuplji te iznosio 46,20 kuna po kilogramu.

Posljedice prekomjernog uvoza osjete i oni od kojih lanac opskrbe počinje. “Do prije nekih 30 dana, to se svinja prodavala na živoj vagi između 13, 14 kuna s PDV-om, no međutim sad je to momentalno stalo, svi kažu uvoz, uvoz, uvoz, uvoz.. ne znam”, kaže svinjogojac Željko.

Jeftinije svinjsko meso kupce privlači svojom cijenom. Jedan je to od niza razloga zašto sve više stočara odustaje od svinjogojstva, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari