Božinović: Postoje izvidne radnje prema pojedincima za požar u Kistanjama

Ministri Krstičević, Butković i Božinović obratili su se javnosti nakon sastanka u Benkovcu oko kojeg tijekom cijelog dana bjesne požari.

”Vojska je tu pomoći svom narodu. Ova sezona je jedna od najgorih protupožarnih sezona. Dosad smo obavili preko 12 tisuća letova, od toga samo 2000 na požarištu. Potrošeno je preko milijun 200 tisuća litara goriva. Vidimo koliki je angažman zračnih snaga. Ispričao bih se ljudima koji su na cesti i turistima. Nije lako biti u koloni i čekati. Zamolio bih malo strpljenja. Vidjet ćemo da li postoji mogućnost da se poveznica Zadar-Zagreb stavi pod kontrolu. Došli smo vidjeti što se može napraviti da se ovaj požar što prije stavi pod kontrolu”, kazao je Krstičević, prenosi N1.

”Trenutno je angažirano preko 100 vojnika. Imamo spremnih još 200. Rade u sinergiji s vatrogascima, brane kuće. Rade ogroman posao. Imamo još snaga ako je potrebno – vatrogastvo treba reagirati i mi smo spremni staviti se na raspolaganje. Vidjeli ste da se ova vlada sustavno bavi sigurnosti. prepoznali smo da imamo puno novih ugroza s kojima je suočena Hrvatska jedna od njih su i otovreni požari”, kazao je Krstičević.

Upitan trebaju li na borbeni avioni ili još kanadera Krstičević je kazao kako jedno ne isključuje drugo.

”Struka je rekla da mi kanadera imamo dovoljno. Sigurno da se i te sposobnosti tebaju jačati, ali državi trebaju i druge sposobnosti”, rekao je Krstičević.

Osvrnuo se i na problem miniranog područja.

”Država je u procesu razminiranja i to košta. Sve košta. Dosad smo razminirali koliko smo mogli. Treba nam više sredstava da bi se te površine razminirale i da nas ne bi ugrozilo”, rekao je.

Ministar Božinović demantirao je da su ampule s fosforom uzrok požara.

”Što se tiče ampula o kojima je bilo riječi izvidi su pokazali da se ne radi o fosfornom punjenjem već se radi o jednoj dječjoj igri. Nema govora o tome da se radi o toj vrsti podmetanja. Da li ga ima – to ne možemo isključiti. Postoje izvidne radnje prema pojedincima za požar u Kistanjama”, rekao je Božinović.

Ministar prometa Oleg Butković pojasnio je kako je riješena situacija s problemima na autocesti koje je prouzrokovao požar.

”Možda smo trebali ranije dići rampe, ali sada je sve normalizirano”, kazao je na pitanje reportera N1 televizije.

Facebook Komentari