Gregurić: Diskriminacija u Slavonskom Brodu, branitelji liječeni od PTSP-a poslani na izvanredni liječnički za vozačku

U dvorani HVIDR-e Slavonski Brod, a na poziv iste, u svezi izvanrednih liječničkih pregleda branitelja liječenih od PTSP-a, braniteljima je odgovore pokušao dati Dinko Tandara, pomoćnik ministra Hrvatskih branitelja. Osim njega, skupu su nazočili i Župan Daniel Marušić, načelnik PU Ante Zovak, te predstavnici gradske i županijske HVIDR-e Mato Pudić i Stjepan Paun, piše ebrod.net.

Da se podsjetimo, Krajem srpnja na adrese ratnih vojnih invalida iz Slavonskog Broda, oboljelih od PTSP-a, stigao je na zahtjev, poziv iz Policijske uprave Brodsko- posavske za izvanredni nadzorni zdravstveni pregled radi utvrđivanja duševne i tjelesne sposobnosti za upravljanje vozilima B, G, F i AM kategorije, sukladno članku 231. stavak 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– Drago mi je da sam danas ovdje, među svojim prijateljima . Život sam po sebi donosi lijepe i loše stvari, i brojne probleme koji nam se nameću. Ovdje sam da bih izrazio svoju podršku braniteljima u rješavanju nastalih problema, i da ćemo kao Županija uvijek stajati na raspolaganju braniteljskoj populaciji i Ministarstvu hrvatskih branitelja. Stojimo na raspolaganju svima da se svi nastali problemi pozitivno riješe, onako kako to branitelji i zaslužuju, dečki držite se, idemo dalje zajedno. – istakao je Marušić.

Dinko Tandara, pomoćnik ministra branitelja rekao je sljedeće:

– Žao mi je što je do svega ovoga ovog uopće i došlo, ali morate znati da Ministarstvo Hrvatskih branitelja nije bilo uključeno u cijeli ovaj proces, i zapravo nije niti znalo što se događa. Sve smo saznali tek prošli tjedan, kada je u slavonskobrodskoj HVIDR-i ispred resornog ministarstva bio dr. Kornelije Brkić. Povod svemu ovome ne znamo, ali ćemo saznati u ponedjeljak, za kada je zakazan sastanak u Ministarstvu branitelja. Na sastanku će biti nazočni svi relevantni subjekti, koji će dati odgovor na ovo pitanje, odnosno MUP-a, ministarstvo zdravstva, HZZO-a, i naravno ministarstvo hrvatskih branitelja, a tada ćemo točno znati otkuda je sve to krenulo. Ovako nešto koliko znam, nigdje se nije dogodilo, i nije ciljano. Interesantno je da je sve poteklo iz ordinacije samo jednog liječnika. Još nismo došli do zaključka zašto. Morate shvatiti da je ministarstvo hrvatskih branitelja stvarno naklonjeno, i stvarno vodi brigu o svim hrvatskim braniteljima. Ovo je izdvojen slučaj. O rezultatima sastanka biti ćete svi pravovremeno upoznati, ali pričekajmo ponedjeljak, pa ćemo znati što i kako dalje postupati.-

– Liječnik koji nam je, odjednom poslao 70 zahtjeva za izvanredne zdravstvene preglede u kojima navodi promjenu zdravstvenog stanja svojih pacijenata, u ponedjeljak će također biti nazočan na ovom sastanku. Naravno da je zahtjeve za izvanreden preglede dužan poslati ako se ta promjena tiče onih prava koja su stečena temeljem zdravstvenih sposobnosti. Međutim, mi kao policija, ne možemo ocijeniti nalaz i mišljenje liječnika. Sve što tada možemo uraditi, je upućivanje na liječnički pregled. Osobno smatram da svima kojima je ograničeno pravo na upravljanje osobnim vozilom nije u redu, jer odjednom je došlo do 70 zahtjeva, što me zapravo čudi. Zašto je taj liječnik to napravio, to će on osobno pojasniti, jer nigdje i nitko od liječnika to nije napravio. Svi koji ste dobili pozive, a niste se na njih odazvali, nemojte se niti odazivati, dok ne obavimo sastanak u ponedjeljak, i dok sve ne razriješimo. Do tada nećete imati nikakvih zakonskih posljedica”-rekao je Ante Zovak, načelnik PU, prenosi ebrod.net.

Na ovaj slučaj reagirala je Zorica Gregurić iz koordinacije braniteljskih udruga.

DISKRIMINACIJA HRVATSKIH BRANITELJA

Ponajprije:

1. Odmah staviti izvan snage rješenja kojim su hrvatski branitelji diskriminirani te im vratiti novce (700 kn)

2. Kazneno prijaviti liječnika koji je poslao zahtjeve za provjeru diskriminirajući hrvatske branitelje u odnosu na opću populaciju odnosno ostale pacijente svoje ordinacije

3. Provjeriti postupanja ostalih liječnika koji su bili uključeni u cijeli ovaj proces ( ima li elemenata kaznene odgovornosti te za Sud časti liječničke komore)

4. Provjeriti kojim ključem su izabrani upravo ti hrvatski branitelji

5. Nadležno stručno tijelo zauzeti jedinstven stav po ovom pitanju kako bi se izbjegla svaka daljnja manipulacija i diskriminacija poput ove.

6. Javna isprika svih institucija i osoba koje su bile uključene u ovu nečuvenu manipulaciju i diskriminaciju hrvatskih branitelja, napisala je Gregurić na svom fb-u.

Share This Article