Pupovac preko beogradskog tiska poručio Plenkoviću kojih je pet prioritetnih pitanja za Srbe

Srbi u Hrvatskoj suočeni su s pet prioritetnih pitanja ili, preciznije govoreći, problema, zaključio je Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i najpoznatiji ovdašnji srpski političar, u autorskom istupu za beogradski list Politika. Tekst je objavljen u tjednu poslije obilježavanja operacije Oluja, a ukazuje na to koji su glavni politički zahtjevi SDSS-a, čiji zastupnici podržavaju vladu Andreja Plenkovića, prenosi Jutarnji list.

Prema mišljenju Milorada Pupovca, situacija nije dobra jer je, nakon oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i ulaska Hrvatske u EU “zaustavljen napredak u ostvarivanju izgubljenih i neostvarenih prava Srba u Hrvatskoj”.

Prvo prioritetno pitanje – drži Pupovac – jest to što se, unatoč međunarodnim sporazumima, preuzete obaveze se zapostavljaju ili negiraju ne samo od Hrvatske već i drugih strana potpisnica, posebno EU. A u to spadaju status srpskih manjinskih institucija, suđenja za ratne zločine nad pripadnicima srpske zajednice, povratak izbjeglica i ostvarivanje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Drugi problem, smatra Pupovac je sve izraženiji historijski revizionizam, a treći obrazovna i jezična ravnopravnost Srba u Hrvatskoj. Proglašavanje ćirilice “agresorskim pismom”, ističe Pupovac, potpuno je zaustavilo službene upotrebu ćiriličnog pisma i srpskog jezika. Četvrti problem je sistematsko zapostavljanje u ratu devastiranih srpskih sredina, a posljednji, peti prioritet predstavlja razvijanje antiasimilacijske politike.

“U gradskim sredinama, posebno među mladima, godinama se bilježe asimilacijski procesi, kako u nacionalnom tako i u vjerskom smislu”, stajalište je Milorada Pupovca, prenosi Jutarnji list.

Facebook Komentari