Požari bjesne Dalmacijom, angažirana i vojska

Gori na dva mjesta u okolici Šibenika, a situacija je dramatična kod Rasline gdje je na terenu više od 80 vatrogasaca. S velikim požarom vatrogasci se bore i kod Šestanovca.

“Situacija se pogoršala je se vatra razdvojila. Sad imamo dva vatrena fronta, jedan ide prema Raslini, a drugi prema Zatonu tako da sad branimo oba naselja, a kakav ćemo uspjeh imati – vidjet ćemo”, kaže zapovjednik JVP Volimira Milošević. Dodaje da je vatrena linija jako razvučena te da su zračne snage i vatrogasci koncentrirani na obranu objekata.

“Upravo je vatra prebacila prometnicu Raslina-Zaton, to je ono čega smo se i bojali jer dalje nemamo puteva kojim možemo koristiti vatrogasnu tehniku osim zračnih snaga. Učinit ćemo sve da obranimo Raslinu”, poručio je Milošević.
Kaže da za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva, ali da su u kontaktu s DUZS-om i policijom: “Kada mi damo zeleno svjetlo – oni će postupiti kako nalažu planovi.”

“Požar je nepravilnog oblika, izgleda kao ameba, širi se na sve četiri strane svijeta. Teško je prognozirati kako ćemo ući u noć”, kazao je Milošević za HRT.
Na teren je izašao i Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Šibenika čiji je načelnik šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.
“Cesta Zaton – Raslina je uglavnom blokirana za promet jer je živa vatra s obje strane ceste.

Cjelokupni požar ima oblik amebe, što znači da je nepravilan i ima nekoliko smjerova širenja. Tu su zračne snage, ali problem je što se spušta noć pa će se oni morati povući. Vatrogasci uspješno brane Zaton, Raslinu i kuće. Upravo je dignuto i 80 vojnika koji će doći pomoći u gašenju. Jedino nebi bilo dobro da okrene jak vjetra”, kazao je za SibenikIN načelnik Mileta.
U Raslini se stanje stabiliziralo, iako požar nije ugašen.

“Stanje je stabilno, spriječeno je najgore. Vjerujem da će kanaderi do mraka gasiti, a moja pretpostavka je da će požar biti lokaliziran do 20,30 sati”, kazao je načelnik mjesnog odbora Raslina Joško Šupe.

Do sada je u samo u 4,5 sata opožareno više od 200 hektara.

Facebook Komentari