Izetbegović priča besmislice oko Plelješkog mosta, dokumenti pokazuju da je još 2013. odustao od luke u Neumu

Pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH za infrastrukturu Izet Bajrambašić 2013. godine informirao je Europsku komisiju i Hrvatsku kako BiH nema namjeru graditi luku u Neumu.

Tada su vođene konzultacije između Bajrambašića i predstavnika Europske unije, odnosno voditelja tima za izradu predstudije izvodivosti iz firme SAFEGE Adama K. Prokopowitza kojeg je Europska komisija izabrala da izradi predstudiju po pitanju mosta Kopno – Pelješac.

Iz e-mailova vidljivo je kako su u konzultacijama sudjelovali i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatskih cesta.

Tajnik ministarstva Igor Pejić potvrdio je za Klix.ba da je u posjedu prepiske između rukovodećih državnih službenika Ministarstva i voditelja tima koja dokazuje da nisu točne tvrdnje kako u ovaj proces nije bila uključena BiH.

Podsjetimo, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac ustvrdio je nedavno kako BiH zapravo nikada nije dala službenu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta kao i da ne stoje argumenti da bi se on gradio u hrvatskim teritorijalnim vodama jer je potez između Komarne i Pelješca, kako su procijenili u SDA, zapravo područje koje predstavlja međunarodni koridor za pristup BiH otvorenome moru.

– BiH nikada nije dala suglasnost na gradnju Pelješkog mosta. Bez toga ona je nelegalna i predstavlja kršenje međunarodnih konvencija, a posebice Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora – kazao je Genjac, prenosi Jutarnji list.

Facebook Komentari