Island bi mogao postati prva zemlja bez Downovog sindroma, evo zašto

Island bi mogao postati prva zemlja u kojoj se ne rađaju djeca s Downovim sindromom, piše Independent.

Sada se godišnje rađa tek jedno ili dvoje djece s Downovim sindromom, rekla je Hulda Hjartardottir iz Landspitali University Hospital. Prenatalni testovi uvedeni su početkom 2000-ih, a velika većina majki kojoj test bude pozitivan na Down sindrom, odlučuje se prekinuti trudnoću.

Gotovo 85 posto budućih majki na Islandu se podvrgava testu za otkrivanje Downovog sindroma, a onima kojima test pokaže pozitivan rezultat, Helga Sol Olafsdottir koja savjetuje buduće majke, poručuje da je to njihov život i da imaju pravo izabrati same kakav život žele imati.

– Ne gledamo na pobačaj kao ubojstvo. Prekidamo trudnoću ako postoje naznake za ozbiljne komplikacije i na taj način sprečavamo patnju tog djeteta i obitelji. Mislim da je to ispravniji način razmišljanja nego da je riječ o ubojstvu. Život nije crno – bijeli, život je siv, tvrdi Helga Sol Olafsdottir. Zakon na Islandu dopušta pobačaj nakon nakon 16 tjedna trudnoće ako fetus ima deformitet, a Downov sindrom je uključen u ovu kategoriju, prenosi Večernji list.

Facebook Komentari