Grmoja o kurikularnoj reformi: Ministrica Divjak očito provodi politiku koja se ne sviđa premijeru

Gost N1 studija uživo bio je Mostov Nikola Grmoja.

U medijima se pojavila analiza natječaja za odabir članova Ekspertne radne skupine, po kojoj se vidi da sve nije bilo kako treba, a sve je rezultiralo sukobom između ministrice Blaženke Divjak i šefice Stručnog povjerenstva, Dijane Vican.

“Sve su češći nekakvi sukobi u Vladi. Imali smo ministra Tolušića i famozni Pravilnik, situaciju da premijer naređuje mijenjanje tog Pravilnika, sad ministrica Divjak očito provodi politiku koja se ne sviđa premijeru. Famozna stabilnost i stabilna Vlada uopće ne funkcioniraju. Mostu je u fokusu povođenje reforme, ali dok se premijer i ministrica bave dokumentima i njihovim curenjem, učitelji ostaju kratkih rukava s niskim plaćama i lošim uvjetima rada, a to je preduvjet za bilo kakvu reformu.”

Što Most planira za jesen?

“Definitivno je potrebno veće ulaganje u školstvo i obrazovanje. Ovo definitivno ne ide na dobro, Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Već smo počeli davati konkretne prijedloge za Hrvatsku, tako ćemo i za sektor obrazovanja predstaviti svoja rješenja. Ali ključ je povećanje standarda učenika, nastavnika i profesora i uvjeta u kojima rade.”

Premijer je krenuo kontra ministra Tolušića, odgodio je i Marićev porez na nekretnine… Smatrate li da Vlada u ovom sastavu može uspješno nastaviti?

“Ne znam što će biti s Vladom, ali podsjećam da nijedan ovakav problem nije postojao s ministrima iz kvote Mosta, a predbacivala nam se nelojalnost nekolegijalnost. Bili smo konstruktivan partner, ali preko nekih stvar se ipak nije moglo proći. U poreznu reformu smo uspjeli progurati da se ukine porez na ime tvrtke, isto i spriječiti rast PDV-a na opće potrepštine. Marić je zaista gurao porez na nekretnine bez javne rasprave. Nisu napravljene potrebne analize, nisu ispunjeni ni osnovni preduvjeti za uvođenje poreza. Treba vidjeti trebamo li uopće ulaziti u to. Naši građani su štedjeli u nekretnina i praktički sve što imaju su nekretnine. Premijer je sada, vidimo, pod pritiskom odustao od poreza. Išao je i kontra Tolušića… Nevjerojatno da ministrica gospodarstva Dalić nije znala za taj Pravilnik, da premijer znao, da se u Vladi ne zna tko što radi.”

Facebook Komentari