U MOST-u drže da je neprihvatljivo da ljudi gube poreznu olakšicu ako dijete dobije stipendiju

Roditelji zbog stipendija ili bilo koje druge zarade studenta koja je u godinu dana premašila iznos od 15.000 kuna određen za uzdržavanog člana obitelji gube pravo na olakšicu na dohodak koju su na njega ostvarili u toj godini. Roditelji su stoga poćeli vraćati stipendije i nagrade koje su osvojila njihova uspješna djeca.

Apsurdi Hrvatistana: Porezni harač tjera ljude da vraćaju stipendije

Iz Mosta su rekli kako je u vezi toga njihova sabroska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić prije više od mjesec dana uputila pitanje ministru financija Zdravku Marića, no odgovor još nije dobila.

“Iako je zastupničko pitanje Ivane Ninčević-Lesandrić ministru Mariću upućeno prije više od mjesec dana, ministar još uvijek nije odgovorio na pitanje hoće li nagrade za znanstveni i obrazovni uspjeh izjednačiti sa sportskim nagradama, a medijima se sve više javljaju i uspješni studenti čiji roditelji zbog različitih nagrada i stipendija gube pravo na olakšicu na dohodak”, rekli su iz Mosta.

Naime, brojni porezni stručnjaci ističu da bi najpravednije bilo izostaviti nagrade i stipendije od limita koji sada iznosi 15 000 kuna, no nadležno ministarstvo još nije reagiralo na preporuke.

“Pravilnik o porezu na dohodak kažnjava uspješne studente. Možda ministar Marić ne odgovara na moje zastupničko pitanje jer je na godišnjem odmoru, ali novi je semestar sve bliže i promjene Pravilnika ne mogu se više odgađati. Apsolutno je neprihvatljivo da nagrade za znanstveni i obrazovni uspjeh nisu jednako važne kao i one sportske. Apeliram na ministra Marića da hitno prilagodi Pravilnik i omogući mladima i izvrsnima kvalitetno obrazovanje. Hrvatska itekako treba poticati izvrsnost, a ne tjerati studente da odbijaju nagrade i stipendije jer si ih ne mogu priuštiti prihvatiti.“ – izjavila je saborska zastupnica Ninčević-Lesandrić.

U ponedjeljak je Ninčević-Lesandrić putem Facebooka još jednom apelirala na ministra Marića.

“Još jednom apeliram na ministra Marića da prije početka nove akademske godine izmjeni sporne odredbe Pravilnika o porezu na dohodak zbog kojih studenti moraju odbijati nagrade i stipendije kako ne bi izgubili pravo na olakšicu na dohodak. Neprihvatljivo je da se izvrsnost kažnjava, umjesto da se potiče – kakvu budućnost time stvaramo? Brojni studenti mi se javljaju s problemima vezanim uz navedeni Pravilnik – ovim putem pozivam sve koji smatraju da su nepravedno zakinuti ili oštećeni da mi se jave sa svojim pričama. Zajedničkim snagama možemo ukazati kako su razmjeri štete vrlo veliki i da utječu na puno veći broj mladih i izvrsnih nego što smo do sada imali prilike pročitati u medijima”, napisala je Ninčević-Lesandrić.

Facebook Komentari