Blokirali ga u Fini zbog zadužnice koja ne postoji u Registru zadužnica

”Neki dan blokiran mi je tekući račun. Otišao sam najprije u svoju banku da vidim tko mi je i zašto blokirao račun, a oni su me uputili u Finu. Od gospođe na šalteru doznajem da me je blokirala firma Abisal faktor iz Zagreba radi neke zadužnice iz listopada 2008. godine”, ispričao je čitatelj Novog lista.

”Stojim ja tako i gledam taj papir kojeg se ne sjećam, prvi put ga vidim u svojim rukama i ponovno tražim da mi netko objasni o čemu je riječ. Gospođa sa šaltera sada provjerava u kompjutoru i sad se već i ona čudi jer tu moju zadužnicu, pod tim brojem, nije našla u Registru zadužnica”, nastavlja građanin svoju priču za Novi list.

”Upućuje me kod javnog bilježnika kod kojeg je ovjerena, ali u njegovom uredu kažu mi da nemaju nikakve veze s tim, kao i da su oni zakonski dužni čuvati papire i dokumentaciju samo tri godine unazad. Upućuju me da zovem tu firmu ili da odem kod odvjetnika. Međutim, na internetu se ne može pronaći telefonski broj te firme, nema ga, navedena je samo adresa. Potegnuo sam ja i do Zagreba, ali firma na toj adresi jednostavno ne postoji, nema je”, kaže Grobničan.

Angažirao je odvjetnicu i sada pokušava preko Općinskog suda u Rijeci osporiti i proglasiti ovu pljenidbu nedopuštenom zbog sumnji da je riječ o prevari i mogućem kaznenom djelu. To je i razlog zašto se obratio medijima jer želi da se upozori šira javnost, tim više što je na Facebooku već »naletio« na iste ili slične slučajeve u kojima račune građana pokušava ovršiti firma Abisal faktor, koju je u svibnju ove godine osnovao bugarski državljanin Yordan Ivanov Yordanov.

Uistinu, ni uz najbolju volju ne može se pronaći kontakt telefon te tvrtke, niti od Yordanova u Hrvatskoj, ali je zato vidljivo u sudskom registru da je u tri mjeseca, otkad je osnovana ova tvrtka, već jednom promjenjena poslovna adresa. Prvotno se vodila na zagrebačkoj Novoj cesti, a potom u Porečkoj ulici u Zagrebu.

Grobničanu se dogodila, po svemu sudeći, možda još i gora verzija jer s njegovog računa tvrtka Abisal faktor pokušava zaplijeniti 1.700 kuna

”Koliko me sjećanje služi, ja te 2008. godine nisam dao ni potpisao nikakvu bjanko zadužnicu. Prvi put sam vidio taj papir u rukama u Fini. Osim toga, da sam ostao nekome nešto dužan, pa da je taj netko prodao taj moj dug nekom drugom, valjda bi me od 2009. godine netko kontaktirao i pokušao to naplatiti. Međutim, nikakav račun ili opomenu ja u proteklih devet godina nisam dobio, a za ovu firmu, Abisal faktor, prvi put u životu sada čujem”, kaže on za Novi list.

U prijedlogu riječkom Općinskom sudu da proglasi ovu pljenidbu nedopuštenom, osim osporavanja vjerodostojnosti sporne bjanko zadužnice, izražava se i sumnja da je riječ o počinjenju kaznenog djela prevare, pa se poziva Sud da po službenoj dužnosti to prijavi nadležnim institucijama.

Facebook Komentari