Beljak: Činjenica je da Hrvatskoj nedostaje dobrih i kvalitetnih političara, a Zoran Milanović je sigurno jedan od tih

Protekli tjedan HSS i njegov predsjednik Krešo Beljak obilježili su 89 godina od smrti osnivača stranke Stjepana Radića.

Svi se hrvatski političari kunu u Stjepana Radića. Idu li Krešo Beljak i HSS njegovim putem?

“Mislim da ne bismo trebali puno živjeti u prošlosti. HSS je stranka koja ima dobre temelje, ali različita su vremena. Radić je bio čovjek i političar ispred svog vremena, bio je vizionar i prvi školovan političar u Hrvatskoj. Mislim da se od njega može puno naučiti, ali živimo u 21. stoljeću i trebamo gledati naprijed. Radić je, recimo, bio u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom. Išao je u Moskvu i šurovao s komunistima. Bio je panslavist i antiklerikalac, ali veliki vjernik. Upitno je što bi danas od tih stvari, koje se zanemaruju iz biografije i u medijima, bilo označeno kao pozitivno. Radić nije imao nikakvih problema sa Srbima. Bio je čovjek od kompromisa, ali mu je uvijek na prvom mjestu bio hrvatski interes. Stradao je u atentatu nakon čega je i umro, danas takvog političara nema. HSS kao stranka i ideja može puno toga napraviti jer imamo najbolju startnu poziciju i nismo nikome ništa dužni. Nama ne upravljaju ni banke ni trgovački ni uvoznički lobi. Čisti smo što se tiče dugovanja. Zbog toga nas toliko i napadaju jer su svi političari, koji su zvijezde, nekome dužni”, rekao je Beljak u razgovoru za Večernji list.

Kaže da je, kao stranka, “HSS prošao jedan vrlo težak period, ali da su uspjeli preživjeti sve napade i stvoriti smo temelje da grade novu političku platformu HSS-a na staroj ideji, na jedinoj izvornoj hrvatskoj političkoj ideji, jer su sve ostale uvezene”.

Marijana Petir vjeruje da ćet Beljak otići, a ona se vratiti?

“Marijana Petir je izbačena iz strane. Izbacilo ju je Predsjedništvo stranke, žalila se Glavnom odboru koji je njezinu žalbu odbacio i samim tim prestala je biti našom članicom. Ovo joj je bila već treća suspenzija u karijeri unutar HSS-a. Svi predsjednici stranke su je suspendirali, najprije Tomčić, zatim Friščić pa napokon i ja. Do sada se uvijek izvukla s opomenom, ali sada je napokon isključena. Njezin cijeli politički rad u HSS bio je suprotstavljanje politici legalno izabranih predsjednika stranka i ona kao osoba jednostavno u svom političkom habitusu nema pripadnost stranci. U jednom je trenutku čak pomislila da je ona HSS, a HSS nije ni ona, niti sam to ja, ni bilo koji drugi pojedinac”, rekao je Beljak.

Po čemu je Bolji od Petir ili Branka Hrga?

“Gradonačelnik sam u trećem mandatu u jednom ozbiljnom gradu u kojem, po Marijani Petir, HSS ne bi trebao biti jaka stranka jer nema jake poljoprivrede, nema pretjeranog konzervatizma ili nekih drugih stvari uz koje je Petir pokušala vezati HSS. Ali unatoč tome, HSS i u trećem mandatu uvjerljivo pobjeđuje. Gospodin Hrg je isto tako bio dugo godina gradonačelnik, ali i njegova politička ideja, politička vizija išla je s vezanjem uz jednu političku opciju što dugoročno, pogotovo opciju koja nas realno ne voli i kojoj smetamo i koja nas gleda kao čistu konkurenciju, ne može dobro završiti za manju stranku. To je, naravno, HDZ. HDZ-ova politička platforma od ‘90. godine, od Franje Tuđmana, jest da HSS nije potreban Hrvatskoj kao stranka. Mi HSS-ovci smatramo da smo potrebni hrvatskom društvu i naravno da su nam onda bliže politike stranaka koje u nama gledaju potencijalne partnere nego suradnja sa strankama koje nas žele uništiti”, uvjeren je Beljak.

“Ne voli nas nitko, ali SDP-u je jasno da s nama dobiva dodatnu kvalitetu, a HDZ je kroz cijelo svoje političko djelovanje prema HSS-u pokazivao da su njihove namjere da HSS treba ugasiti. To je gospodin Stier javno rekao našim najvišim dužnosnicima prije nekoliko godina, da HSS više nema smisla i da bismo svi zajedno trebali prijeći u HDZ i postati jedan njihov seljački ogranak. To je mišljenje na koje gospodin Stier i svi ostali imaju pravo, ali mi se, naravno, s tim ne slažemo.”

Je li ga iznenadio ulazak HNS-a u Vladu?

“Očekivao sam to jer bilo je puno naznaka da će se dogoditi. I nije me iznenadilo. Nemam što reći na to. Očito je njihova ocjena bila takva da oni nemaju što tražiti na prijevremenim izborima. Udaljili su se od SDP-a i svih nas u Narodnoj koaliciji i u tom smislu nisu mogli biti dio te koalicije u slučaju da su došli novi izbori. Samostalan izlazak nosio bi im vjerojatno potpunu propast i tih devet mandata koje su imali odlučili su kapitalizirati i pričekati što će biti za tri godine. Dakle, prolongirali su tako svoj nestanak s političke scene za tri godine.

Govori o tri godine. Siguran je da će ova Vlada opstati?

“Mora opstati jer više nema alternative. HNS ne može sad više izaći van, više oni nisu svoji gazde, sad im je HDZ gazda. Više oni ne mogu postavljati uvjete jer sada su Plenković i HDZ njihovi vlasnici. U svakom trenutku kada se Štromar pobuni protiv bilo čega – Plenković će mu reći: ako ti ne paše, idite na izbore.”

Kako komentira mogućnost da se Milanović kandidira za predsjednika države?

To je stvar SDP-a i Zorana Milanovića. Ne bih o tim nagađanjima u ovom trenutku. Činjenica je da Hrvatskoj nedostaje dobrih i kvalitetnih političara, a Zoran Milanović je sigurno jedan od tih.

Ima li u Samoboru ulicu ili trg Josipa Broza Tita?

“Nema, bila je ulica, ali su je HDZ-ovci maknuli odmah na početku 90-ih godina. Ja sam tada imao 20 godina, ali, iz perspektive 90-ih, vjerojatno bih i ja to učinio.”

Kako komentirate promjenu imena Titova trga u Zagrebu?

“Mislim da to nije posao političara 2017. godine. Ako je bilo vrijeme kada se to moglo promijeniti i kada bi to svi pozdravili, bile su to devedesete. A s druge strane, jasno je da je i Tuđman bio Titov general, da je čovjek bio komunist i dio antifašističkog pokreta i da je sam Tuđman najljepši trg u Zagrebu ostavio Titu. Pretpostavljam da je negdje u dubini duše znao da međunarodno priznavanje Hrvatske moramo zahvaliti Ustavu iz 1974. i Josipu Brozu Titu bez obzira na brojne zločine koji su se događali. Taj sistem, kakav god bio, ipak je sačuvao hrvatsku naciju.”

U jednom je trenutku izgubio kontrolu i ušao u “fajt”, zašto?

“Ma da, imam kratak fitilj. Boli me nepravda i licemjerje. Ako sam ja nešto rekao predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, to je bilo isključivo jer je on meni pokušao nešto spočitavati, a radi se o čovjeku koji je bez imalo grča na licu i imalo srama promijenio četiri predsjednika stranke i kod svih kotirao na najvišoj poziciji. Radi se o jednom licemjeru koji je meni pokušao nešto prigovoriti, a ja sam mu samo odgovorio. U tom smislu imam kratak fitilj i dugu jezičinu.”

Tko ga najviše iritira u Saboru?

“Ma nitko me ne iritira. Ja nisam zlopamtilo. Imao sam okršaje s Nikolom Grmojom pa smo poslije otišli na piće i ručak, ali nije to zlonamjerno. Kaže se da pas koji laje ne grize, tako da ja ne grizem.”, rekao je Beljak u intervjuu za Večernji list.

Facebook Komentari