VIDEO Predsjednica RH u Australiji pozvala Hrvate na povratak pa makar u zlatnim godinama

Državni posjet Australiji hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je obilaskom hrvatskog katoličkog centra i naselja Kardinal Stepinac u Sydneyu.

Predsjednicu, koja će se u Australiji sastati s premijerom Malcolmom Turnbullom i drugim visokim australskim dužnosnicima, dočekalo je oko 2 i pol tisuće naših iseljenika. Mnogi od njih bili su vrlo emotivni – na posjet hrvatskog predsjednika, kažu, čekali su 22 godine.

Predsjednica je posjetila Hrvatski katolički centar te nazočila svetoj misi u crkvi sv. Nikole Tavelića u parku St. John. Nakon mise održala je kratki govor i otkrila spomen ploču postavljenu u čast njezina dolaska. Nakon ručka u umirovljeničkom naselju ‘Kardinal Stepinac’ predsjednica se prošetala pozdravljajući okupljene, javlja hrvatski radio SBS.

Našim iseljenicima poručila je da hrvatska Vlada radi na stvaranju uvjeta za njihov lakši povratak u domovinu, te za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. Inače, gospodarska suradnja dviju zemalja dosad je bila slaba, no posjet bi mogao biti koristan jer je Europska unija pokrenula neformalne razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Australijom.

Pogledajte cijeli govor Predsjednice

Facebook Komentari